23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Performanţa din şcoală merită recompensată
Performanţa din şcoală merită recompensată
Am citit undeva că un oraş din România recompensează elevii cu sume deloc de neglijat, în cazul în care aceştia încheie anul cu zece pe linie. Aşa cum am menţionat, sumele sunt destul de atractive, pornesc de la 500 de lei şi pot ajunge până la 3.000 de lei (!) dacă elevul este silitor şi are rezultate remarcabile şi la olimpiade ori la alte concursuri importante. Acest aspect nu mă face decât să laud iniţiativa celor care au avut un cuvânt de spus deoarece copiii merită încurajaţi şi, mai ales, răsplătiţi. Prin decizie sunt încurajaţi elevii să înveţe şi să devină mai buni prin educaţie, dar sunt încurajaţi şi copiii nevoiaşi să se autodepăşească şi să meargă în continuare la şcoală.
Sunt convinsă că mulţi dintre noi cunoaştem cazuri de copii care, deşi proveneau dintr-o familie cu mari probleme din punct de vedere financiar şi social, promiteau mult la şcoală şi profesorii le lăudau munca şi rezultatele. Dar, de multe ori, atunci când se încheia un ciclu de învăţământ sau chiar mai devreme, copiii respectivi erau nevoiţi să renunţe, deoarece trebuiau să muncească atfel încât să contribuie cu bani în casă. Nu e nimic mai trist ca un copil care vrea sa înveţe, e dornic să citească, să fie nevoit să le lase baltă ca să îşi facă datoria de membru al casei în care lucrurile nu sunt prea roz. Nu ar fi rău ca şi autorităţile gălăţene să demareze o astfel de acţiune şi să recompenseze cu premii substanţiale copiii silitori. Din câte îmi amintesc, elevii foarte buni primeau o bursă de merit, dar sumele acordate erau derizorii, iar concurenţa din clase nu exista, că nu prea aveau de ce din acest punct de vedere.
Astfel, aşa cum am spus mai sus, şi copiii din Galaţi ar trebui recompensaţi şi nu doar olimpicii (e drept ca aceştia să aibă beneficii mai mari, deoarece muncesc mai mult), care provin din puţine licee gălăţene, cu o notorietate în această privinţă. Părerea mea e că ar trebui "băgaţi în seamă" şi cei care nu au obţinut rezultate bune la olimpiade, dar la clasă sunt cei mai buni. Astfel de exemple sunt foarte multe şi merită stimulate cumva pentru că, în acest fel, oraşul va avea oameni pregătiţi şi capabili.


Articole înrudite