05 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu mulţi ani în urmă, ca proaspăt învăţăcel în presă, mi-am pus o întrebare la care nu găseam răspuns deşi încercam din răsputeri să aflu o explicaţie. E vorba de importanţa pe care o dădea conducerea redacţională de la acea vreme fenomenului politic. Era anul de graţie 1999. Se făcea deja o campanie mascată pentru alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale din anul 2000. Nu mi-au trebuit decât vreo trei-patru săptămâni să înţeleg cum stă treaba, dar tot nu voiam să accept ideea. De ce, dacă un sondaj privind audienţa în rândul cititorilor a diverselor tipuri de materiale arăta că politica nu prezintă interes pentru publicul larg, totuşi în ziar se scria cu precădere despre politică şi politicieni? Am devenit la foarte scurt timp reporter pe politică. Începuse să-mi placă. Atât de mult, încât nu mi-am mai pus întrebări referitoare la utilitatea acelor materiale. Ştiam că se citeau, pentru că fiecare propoziţie scrisă era „disecată” şi analizată la sânge. Unii ţipau la mine, alţii la redactorul şef. Ce valuri mai făceau subiectele politice! Nimic nu s-a schimbat, de atunci, în această privinţă. Ba, dimpotrivă, situaţia s-a acutizat.
După alegerile din 2000, cu Adrian Năstase premier, mi-am învăţat lecţia: da, politica e în tot şi în toate. Nimic nu mişcă în ţara asta fără a avea o legătură cu cei din clasa politică. Anul 2004 a adus o nouă etapă din acest punct de vedere. Preţ de patru ani, până în 2008, toate subiectele din sfera politică au avut la bază relaţia încordată dintre premierul Tăriceanu şi preşedintele Băsescu, după ce s-a spart Alianţa D.A. şi, implicit, prietenia liberalo-democrată. Ei, după 2008 parcă a înnebunit lumea!
Odată cu venirea la putere a partidului condus de Boc, nimic nu există în ţara asta care să nu fi fost „virusat” de politică. Eşti mamă? Politicul stabileşte cât stai acasă şi câţi bani iei. Eşti pensionar sau pensionabil? Politicul stabileşte când ieşi la pensie şi câţi bani ţi se cuvin. Eşti elev, profesor, educator sau simplu angajat în sistem? Guvernanţii sau parlamentarii îţi fac programul. Eşti bugetar? Politicienii aflaţi la putere hotărăsc dacă azi mai mănânci sau nu. Patroni, angajaţi la privat, asistaţi social... am uitat oare vreo categorie? Nu ştiu, poate ar trebui să vorbesc separat de cadrele medicale, magistraţi, poliţişti, cadre militare... Pentru fiecare, politicienii pregătesc ceva! Dar oare viaţa noastră, a celor care n-am avut de-a face cu politica vreodată, ne mai aparţine cât de puţin? Scăpăm, oare, într-un anumit moment al vieţii noastre, de influenţa politicului? Nici în mormânt, cred.
Politica e în tot şi toate. Ar trebui să ne obişnuim. Ar trebui, însă, mai presus de toate, să înţelegem cât de important este să fim informaţi, să ştim cine şi ce ne-a influenţat viaţa şi, atunci când mergem să punem ştampila pe un buletin de vot, să nu mai alegem ca orbii. Până atunci... convalescenţă uşoară după ultima virusare şi... felicitări celor care vor scăpa de pandemie!

Articole înrudite