Finala Eurovision a fost un succes numai în ceea ce priveşte spectacolul din concurs. În rest, am observat multe bâlbe, nesincronizări şi momente jenante. Televiziunea austriacă ORF a cam dat-o în bară şi acest lucru mă face să apreciez mai mult prestaţiile posturilor româneşti de televiziune. Poate că nu suntem printre cei mai tari, dar cu siguranţă nu suntem printre cei mai slabi. Acum să trecem la concursul propriu-zis. Călin Goia şi băieţii de la Voltaj au cântat excelent, dar fără o coregrafie interesantă piesa nu putea să aibă mare succes. Am înteles că băieţii de la Voltaj s-au certat cu producătorul lor, care i-a lăsat baltă. Tipic românesc, am putea spune. Am mai aflat de asemenea că delegaţia României a cuprins cam 80 de persoane! Adică băieţii din TVR şi-au luat şi membrii familiilor cu ei şi s-au simţit minunat la Viena! Nu ar fi nimic de spus dacă delegaţia condusă de marea specialistă în spectacole, Iuliana Marciuc, nu s-ar fi deplasat pe bani... publici. Adică băieţii au petrecut un concediu minunat pe banii noştri, ai tuturor! Faptul că au cam uitat să se ocupe de piesa trupei Voltaj nu mai contează... Mă bucur că a ajuns până la urmă şi Adi Enache în oraşul valsului. El i-a adus paşaportul iubitei sale Iuliana, care fusese jefuită. Cred că subiectul ar putea să se constituie într-un scenariu de film!
România a obţinut doar 35 de puncte şi s-a clasat pe locul 15, confirmând prezicerea mea că nu vom fi între primele 8 ţări în clasament. Vina o poartă juriul de la Eurovision România, care a hotărât ca Voltaj să meargă la Viena. Melodia are mesaj, dar nu are strălucire!
Sistemul de vot de la Eurovision a fost contestat, iar faptul că publicul a votat într-un fel iar juriile în alt fel este cel puţin ciudat. A câştigat Suedia, care a avut o melodie excelentă şi o coregrafie excepţională. Rusia a condus după prima jumătate, dar melodia nordicilor a fost mai apreciată până la final. Mie, personal, mi-a plăcut cel mai mult melodia Italiei. De altfel, băieţii de la Il Volo au câştigat televotingul, însă juriile au făcut diferenţa şi au făcut ca Suedia să câştige pentru a 5-a oară concursul Eurovision. Nu ştiu dacă a fost o chestiune corectă, însă motivele pentru care melodia Rusiei a pierdut sunt de natură geo-politică. Polina Gagarina, reprezentantă Rusiei, a plătit oalele sparte de Putin şi băieţii săi după conflictul armat din Ucraina. Totuşi nu-mi explic faptul că Germania a acordat maximum de puncte, 12, Rusiei! Să fie atât de mulţi băieţi de-ai lui Putin în ţara campioanei mondiale la fotbal? Vreau să închei cu un fapt care a cam trecut neobservat. Pentru prima oară în istoria Eurovison, două ţări, Austria şi Germania, nu au primit nici măcar un punct! În aceste condiţii, votul geografic înseamnă că nu a funcţionat. Ca urmare a acestui fapt, titlul unei ştiri optimiste cu privire la finala Eurovision ar fi trebuit să sune cam aşa: România a surclasat Germania şi Austria în finala