Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română, Să-nvârtim hora frăţiei/ Pe pământul României!
Mai departe nu mai scriu, că dacă ajung la strofa cu "unde-i unul nu-i putere" mă pricopsesc cu ditamai reproşul că instig lumea. Departe de mine gândul. Au făcut-o alţii, în special în ultimul an. De fapt, nu fac decât să mă antrenez pentru 24 ianuarie. Ce sărbătorim atunci ştie tot românul. Ce trebuie să ştie gălăţeanul este că, anul acesta, reprezentanta guvernului în teritoriu, Instituţia Prefectului, ne pregăteşte un program deosebit. Lăudabil. Oraşul nostru duce lipsă de astfel de iniţiative şi manifestări cultural-artistice. Dar, de când am citit pe site-ul Prefecturii anunţul cu pricina, mă tot încurc în cuvinte: manifestaţii, manifestări. Manifestaţiile predomină de câteva zile ştirile, discuţiile - pe toate scările societăţii, tot ce înseamnă reţele de socializare şi nu numai... Noi, gălăţenii, în stilul nostru caracteristic, am început să ne rostogolim în acelaşi sens, băgându-ne şi noi în acest tăvălug. Pentru început poate suntem mai în coadă sau undeva la mijloc. Dar am sentimentul că nu va rămâne aşa dacă pensionarii noştri, destoinici de câţiva ani în a-şi striga nemulţumirile, se vor înfoia puţin când vor vedea listele la întreţinere. Vorbeşte lumea că s-ar solidariza şi niscai studenţi d'ai nostri. Nu mai pot spune cât de sonori pot fi studenţii gălăţeni. S-au schimbat multe şi pe la ei, mai ales că şefii lor de ligă le atrag atenţia să nu uite că este an electoral.
Dar ai noştrii, tineri sau bătrâni, vor avea ocazia să se reunească şi pentru a-l pomeni pe Cuza, nu numai pentru revendicări. Şi cum Ziua Unirii aproape că n-ar exista fără Hora Unirii, cred că evenimentele din ultimele zile sunt mai mult decât propice pentru a încinge o horă de proporţii, ce ar unge la suflet orice organizator dibaci. Aşadar, două muşte dintr-o lovitură: manifestanţi fericiţi în horă şi sărbătorirea Unirii cu participanţi mulţi. Ar mai putea fi o realizare notabilă: în ziua respectivă, toţi cei care se vor aduna nu vor putea fi luaţi la întrebări dacă au autorizaţie sau nu.
Pentru ca toate acestea să aibă loc, mai trebuie îndeplinită o condiţie: mişcările de stradă să nu se fâsâie până pe 24 ianuarie. Însă, pornind de la premisa că manifestaţiile vor continua, mă intreb ce se va alege de acţiunea caritabilă Balul Unirii, "menit să dea fast şi importanţă acestui eveniment" şi la care organizatorul anunţă participarea unor personalităţi marcante. Este organizat pe înserat, la ora 18.00, exact ora la care se îngroaşă rândurile manifestanţilor. Acestea fiind zise, cum să nu mă întreb: oare ţara arde şi Prefectura se piaptănă sau viceversa?
Puse una peste alta, jos pălăria, domnule prefect! Chiar era nevoie de aşa ceva. Dar cine-i de vină că pică al naibii de prost anul acesta, din simplul motiv că marţea, se stie, sunt trei ceasuri rele? Nu zic eu, toate's vorbe din popor. Era să uit! Căţi bani s-au alocat pentru această sărbătoare a Unirii? Mă interesează în mod special suma alocată Balului, că în rest... fie primit!
Şi vreau să ştiu mai ales suma cheltuită pentru evenimentul caritabil, nu pentru a scrie răutăcisme gazetăreşti, însă mă gândesc eu că, dacă tot nu s-a hotărât cum se vor cheltui banii strânşi cu ocazia asta, eu deja propun să fie folosiţi pentru plata cheltuielilor ocazionate de această sărbătoare. În felul acesta personalităţile marcante şi pline de caritate ce vor participa la bal se vor putea lăuda că au făcut o frumoasă donaţie, ca multe altele, la bugetul statului, aflat în nevoie şi tare oropsit.