07 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Culoarea politică dictează viitorii parlamentari ai României
Culoarea politică dictează viitorii parlamentari ai României
Integritatea, activitatea sau proiectele electorale ale candidaţilor pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României sunt criterii care de mult nu mai sunt luate în calcul de către cei mai mulţi dintre votanţi. Sătui de promisiuni, discursuri siropoase, aberaţii, minciună, ipocrizie, aroganţă, cei mai mulţi dintre gălăţeni nu mai dau doi bani pe profilul candidatului care salivează după un fotoliu în Parlamentul României. Aşa se face că votul uninominal a devenit un soi de legendă nu doar în Galaţi, ci în majoritatea judeţelor din ţara noastră. Românii nu au timp, nici chef şi nici interes să-şi pună în balanţă candidaţii, să-i scaneze, să se documenteze cu privire la trecutul acestora ori chiar să dea un simplu search pe google. Cei mai mulţi dintre alegătorii din România au pus deja, fie că merită sau nu, toţi reprezentanţii partidelor în aceeaşi oală. Este de înţeles, într-o oarecare măsură, sila oamenilor faţă de clasa politică. Este de înţeles şi faptul că cei mai mulţi dintre politicieni sunt detestaţi în condiţiile în care partidele pe care le reprezintă au adus mai multe riduri şi tristeţe pe chipurile românilor, decât un trai decent.
Culoarea şi sigla sunt elementele, însă, care vor face diferenţa şi la alegerile de duminică. Cei mai mulţi dintre gălăţenii cu care am stat de vorbă îşi ştiu candidaţii din colegiile de care aparţin doar după nume, un procent destul de mare de alegători le ştiu doar figurile, în timp ce aceia care au de gând să se prezinte la vot vor pune ştampila în funcţie de simpatia politică. Căci, să fim serioşi, duminică, în secţiile de votare nu vor călca nicidecum gălăţenii cărora le este greaţă cu adevărat de clasa politică ori care şi-au pierdut încrederea în orice şansă de redresare a României. Aceştia vor prefera să stea în faţa televizorului, sub nicio formă nu vor urmări ştirile, vor merge în vizită, la plimbare ori vor avea cu totul alte griji decât aceea de a merge la vot. Aproximativ 80% dintre cei ce vor călca în secţiile de votare vor fi membri de partid, simpatizanţi ai formaţiunilor politice, cunoştinţe ale candidaţilor, familiile acestora, vecini şi doar aproximativ 20% dintre alegătorii care vor pune ştampila o vor face ca urmare a unei scurte analize, cel puţin.
Gălăţenii au recunoscut că vor vota partidul şi nu omul - aşa cum ar fi normal. Au recunoscut şi că nu mai cred în politicieni, dar mai ales că nu vor să renunţe nici în ruptul capului la prostul obicei de a vota în funcţie de partid, într-un scrutin catalogat drept uninominal. Şi atunci? De ce locuitorii de la malul Dunării mai au curajul de a se plânge?


Articole înrudite