Criza financiară care a întors pe dos întreaga lume şi, din câte se pare, nu scăpăm decât ca să intrăm în alta, şi mai rea, a schimbat pentru totdeauna şi legăturile care păreau cele mai durabile, cele dintre părinţi şi copii lor.
Acum câţiva ani apăreau ca fenomen oarecum izolat cazurile de copii care erau lăsaţi în grija cui se putea. În cel mai fericit caz era vorba de bunici, dar ajungeau şi pe mâna unor rude mai mult sau mai puţin indicate. Părinţii plecau la muncă prin diverse ţări ale lumii numai să poată scăpa de sărăcia de acasă. De multe ori copiii treceau prin suferinţe psihice greu de estimate şi atunci îşi schimbau comportamentul şcolar, îşi schimbau modul în care se comportau în familie şi de multe ori se ajungea chiar la comportamente infracţionale. Nu mai luăm în calcul şi situaţiile în care părinţii îşi stricau relaţiile dintre ei, îşi găseau un nou partener prin străinătate şi atunci copiii de acasă erau pur şi simplu abandonaţi cu totul. Între timp situaţia s-a înrăutăţit iar cazurile în care copiii rămân fără părinţii plecaţi la muncă prin străinătate au crescut foarte mult.
Cum criza financiară nu s-a oprit deloc, ci dimpotrivă, situaţia a dat în clocot şi mai rău, se ajunge în situaţii limită, în care părinţii, chiar plecaţi sau nu în străinătate, vin şi le spun celor de la asistenţa socială că nu mai au cu ce să îi crească şi îi abandonează în grija statului. Chiar acum câteva zile preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi atrăgea atenţia, la o întrunire a poliţiştilor, despre presiunea extrem de mare pusă de copiii abandonaţi pe instituţiile de ocrotire, care par a nu mai face faţă valului de părinţii care pur şi simplu nu mai au cu ce să îşi întreţină copii.
Criza banilor a devenit o criză mult mai profundă, de vreme ce unul dintre fundamentele societăţii, familia, îşi vede rupte unele dintre legăturile cele mai puternice: cele dintre copii şi părinţi. Şi, din păcate, sunt semne că noua criză care ne va lovi va fi mai dură decât cea prin care am trecut şi atunci nici nu vreau să mă gândesc în ce fel vor evolua legăturile din familiile aduse şi aşa la limită de lipsa mijloacelor de subzistenţă.