Tuberculoza. Boala sărăciei, în cele mai multe cazuri, se poate vindeca, dar doar dacă se respectă durata medicaţiei date de specialist. Medicaţia era şi înainte de Revoluţie, şi acum, asigurată gratuit. Numai că după Revoluţie numărul cazurilor de TBC a început nu să scadă, sub impulsul ciudatului capitalism de cumetrie aclimatizat la noi, ci să crească. Numai că înainte de Revoluţie, în dictatura ce domina viaţa de zi cu zi, spun oamenii mai în vârstă că te lua Miliţia de acasă dacă nu veneai să îţi iei în mod regulat tratamentul de la medic. Iar atunci sistemul de monitorizare a tuberculozei funcţiona în situaţia în care, acum, e mai mult făcut praf în cea mai mare parte a ţării.
Cei mai defavorizaţi dintre membrii societăţii riscă şi în general contactează bacilul Koch. Se îmbolnăvesc. Numai că, deşi tratamentul se asigură gratuit, nu mai este cine să îi tragă de mânecă să îl ia pe întreaga durată. Medici de specialitate au rămas foarte puţini. Şi ei, aşa puţini câţi sunt, nu mai au nici instrumentele prin care să poată urmări efectiv dacă bolnavul depistat a avea tuberculoză îşi ia sau nu tratamentul la timp.
În primul rând dispensarele TBC care făceau mai toată treabă în astfel de cazuri mai degrabă nu există. Cel puţin la Galaţi, unde din două astfel de instituţii sanitare mai există una care funcţionează cum poate la Spitalul TBC, deşi ar fi trebuit să aibă un spaţiu al ei. A avut, dar cum nimeni nu l-a reparat, zeci de ani, nefiind niciodată o prioritate a autorităţilor locale, clădirea a fost evacuată, altfel pica tavanul pe medici şi pacienţi laolaltă. Ar mai trebui ca medicul de familie să ţină legătura cu specialistul. Greu de făcut şi asta în situaţia în care cei care nu îşi iau tratamentul de la medicul specialist nu prea calcă nici pe la medicul de familie. Aşa că dintr-o boală care poate fi vindecată, tuberculoza, netratată cum trebuie, se transformă într-o afecţiune mult mai gravă, în faţa căreia nici tratamentul clasic, neluat la timp şi până la final, nu mai face faţă.
Aşa că printre noi există „n” persoane care au tuberculoză netratată cum trebuie. Şi pot îmbolnăvi pe oricine. Medicii ţipă că sistemul de monitorizare trebuie refăcut şi bolnavii convinşi într-un fel să îşi ia tratamentul. Numai că niciuna dintre autorităţile care ar trebui să audă nu au prea făcut-o. Ministerul Sănătăţii vrea acum să elimine aceste probleme, dar rămâne de văzut dacă va şi reuşi.