02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul vrea contribuţii sociale mai mici, dar de la mai mulţi plătitori. Cel puţin aşa reiese din ultima scrisoare de intenţie adresată Fondului Monetar Internaţional. Guvernul se angajează să colecteze mai bine contribuţiile sociale, să lărgească baza de impozitare şi să elimine excepţiile de la plată, astfel încât să se creeze premisele unei reduceri a nivelului contribuţiilor sociale, arată scrisoarea de intenţie către FMI. Orice reducere a contribuţiilor se va face însă numai după acorduri prealabile cu FMI şi Comisia Europeană.
Un prim pas în lărgirea bazei de impozitare, cel puţin pe contribuţiile pentru sănătate s-a făcut prin introducerea normelor de venit pentru persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi animale.
Agricultorii, persoane fizice, vor plăti din acest an impozit pe venit de 16% pe o sumă fixă pe care guvernul crede că aceştia ar câştiga-o din creşterea unui animal sau din cultivarea unei suprafeţe de teren. La această sumă fixă se va plăti şi o contribuţie pentru sănătate, de 5,5% din suma fixă menţionată, denumită normă de venit.
În programul de guvernare 2013-2016, actuala coaliţie de guvernare a promis o diminuare a taxării muncii, dar fără să dea termene. Până în 2016, USL a promis o diminuare cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajatori dar şi scutirea de plata CAS, timp de un an de zile, pentru cine crează un loc de muncă.
În prezent, contribuţiile sociale însumează 31,3% pentru condiţii normale de muncă, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% datorate de angajatori.
Veniturile din contribuţiile de asigurări sociale sunt estimate la 54,3 miliarde de lei, cu 6,4% mai mari faţă de execuţia anului trecut.


Articole înrudite