15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Această întrebare se poate pune ţinând cont de faptul că pe data de 5 august expiră prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă (CCM) şi că reprezentanţii federaţiilor sindicale şi patronale reprezentative care au purtat tratative în cursul verii trecute nu au demarat discuţiile pentru baterea în cuie a conţinutului unui nou contract. Demararea negocierilor este împiedicată, susţin surse sindicale, de faptul că, potrivit Legii dialogului social, atât federaţiile cât şi organizaţiile patronale ar trebui să obţină în instanţă reprezentativitate pe baza noii legi, care prevede printre altele faptul că obţinerea reprezentativităţii de către o federaţie sau organizaţie patronală se face pe un sector de activitate. Deoarece actul normativ care să stabilească care sunt sectoarele de activitate nu a fost încă adoptat de către Executiv, care urmează să ţină cont de rezultatele negocierilor purtate pe acest subiect între reprezentanţii organizaţiilor sindicale şi ale patronatelor, începerea demersurilor pentru obţinerea reprezentativităţii la nivel de sectoare nu se poate face. În condiţiile noilor prevederi ale Legii dialogului social, negociera contractelor colective de muncă la nivel de ramură nu se poată face, în această situaţie fiind şi ramura metalurgică.
„Actualul contract colectiv de muncă pe ramura metalurgie va expira pe data de 5 august şi negocierile ar fi trebuit începute cu 45 de zile înainte de data expirării prevederilor acestuia. Nu au fost demarate noi negocieri ţinând cont de prevederile Legii codului de dialog social, în care se spune că federaţiile sindicale trebuie să obţină reprezentativitate la nivel de sectoare. Actualul contract colectiv de muncă pe metalurgie prevede că, dacă niciuna dintre cele două părţi semnatare ale acestuia, şi anume reprezentanţii organizaţiilor patronale sau ai federaţiilor sindicale, nu îl denunţă în termen de 30 de zile înainte de data la care acesta expiră, prevederile contractului rămân valabile încă 12 luni. Deocamdată, din informaţiile pe care le am, niciuna dintre părţi nu a notificat faptul că valabiilitatea contractului ar înceta începând cu data de 5 august”, ne-a declarat Gheorghe Sota, liderul federaţiei Solidaritatea Metal, una dintre federaţiile sindicale care au negociat anul trecut contractul pe ramură şi care reprezintă interesele a 18.000 de angajaţi din metalurgie, construcţii şi electronică.
Reamintim că CCM-ul la nivel de ramură prevede că salariul minim la nivelul metalurgiei în cazul unui muncitor calificat este de 750 de lei.
Liderul celei mai importante federaţii sindicale din metalurgie nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere pe această temă, care este importantă pentru câteva zeci de mii de angajaţi care lucrează în metalurgie, şi aici ne referim în special la societăţile care nu vor mai avea din luna august contract colectiv de muncă la nivel de unitate şi la care acest contract putea deveni literă de lege în cazul în care valabilitarea lui ar fi fost prelungită.
Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, sunt cele mai mari şanse ca actualul contract să fie prelungit automat deoarece organizaţiile patronale nu ar intenţiona să îl denunţe, fiind voci care afirmă că s-ar fi ajuns deja la o înţelegere între reprezentanţii celor două părţi, lucru care însă nu a fost confirmat de niciuna dintre cele două tabere.


Articole înrudite