Uniunea Europeană va rambursa României în aceste zile aproape 500 de milioane de euro din banii plătiţi fermierilor români din bugetul naţional, în perioada octombrie - decembrie 2011, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.
"În aceste zile, vom primi aproape 500 de milioane de euro de la UE din avansul pe suprafaţă plătit fermierilor în perioada octombrie - decembrie 2011, respectiv 106 milioane de euro, dar şi din plăţile pe agromediu în zonele defavorizate. Sperăm ca banii să ne intre în ritmul programat", a precizat Tabără.
Acesta a precizat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) intenţionează să finalizeze, cel târziu la finele lunii februarie, plăţile pe suprafaţă, pentru a putea face decontarea integrală a sumei la UE în luna martie 2012.
"Cel mai bine ar fi să finalizăm plăţile pe suprafaţă până la finele lunii ianuarie, cel târziu la sfârşitul lui februarie, pentru a putea deconta la UE, în luna martie, suma integrală de 1,09 miliarde de euro", a adăugat Valeriu Tabără.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi aferente campaniei SAPS 2011 în valoare totală de 729 de milioane de euro până la finele lunii decembrie 2011, pentru un număr total de 1,071 milioane de fermieri eligibili. De asemenea, alte 298 de milioane de euro au reprezentat plăţile pentru 335.000 de fermieri eligibili pentru sprijinul acordat zonelor defavorizate şi prin măsura de agromediu. Suma menţionată, respectiv cele 298 de milioane de euro, se referă la măsurile delegate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală - PNDR - AXA II, aferente campaniei privind sprijinul financiar pe suprafaţă - SAPS 2011, respectiv pe măsura 211 - Sprijin pentru zona montană defavorizată, pe măsura 212 - Sprijin pentru zone defavorizate - altele decât zona montană şi pe măsura 214 - Plăţi de agromediu.
Cuantumul alocat plăţilor directe unice pe suprafaţă este de 100,65 euro/hectar pentru 2011, la care se va aplica un coeficient de reducere liniară, ca urmare a depăşirii suprafeţei de referinţă de 8,7 milioane de hectare.
În cadrul campaniei SAPS 2011, România beneficiază de la UE de o alocaţie financiară de aproximativ 900 de milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).