16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Totul despre reducerea CAS
Totul despre reducerea CAS

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să reducă cu 5% CAS-ul plătit de angajator, chiar dacă nu a obţinut acordul troicăi FMI-BM-CE pentru această măsură. Reducerea CAS intră în vigoare chiar în debutul campaniei pentru alegerile prezidenţiale.
De la 1 octombrie, cotele plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă,  pentru contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii, vor fi următoarele:
- 15,8% pentru condiţii normale de muncă, faţă de 20,8%, cât este în prezent;
- 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă, faţă de 25,8%;
- 25,8% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă, fată de 30,8%.
În expunerea de motive a Proiectului de Lege postat pe site-ul Ministerului de Finanţe se arată că prin reducerea acestei poveri fiscale se urmăreşte reducerea şomajului şi diminuarea muncii la negru. În acelaşi document este prezentat şi impactul negativ asupra bugetului asigurărilor de stat pe următorii cinci ani. Astfel, în 2014 încasările bugetare vor fi mai reduse cu 1,12 miliarde de lei. Guvernul susţine că această ”gaură” va fi compensată cu veniturile colectate din taxa „pe stâlp” care a fost iniţial estimată la 488 milioane de lei pentru 2014, a fost declarată în valoare de 1449 milioane lei şi încasată la primul termen de plată în sumă de 710,4 milioane lei.  
În perioada 2115-2018, deficitele care se vor înregistra au fost calculate la următoarele paliere:
- 6,48 miliarde de lei în 2015;
- 6,82 miliarde de lei în 2016;
- 7,18 miliarde de lei în 2017;
- 7,18 miliarde de lei în 2018.
Pentru a compensa aceste pierderi Guvernul a avansat un set de măsuri menite să aducă mai mulţi bani la buget:
- mărirea gradului de colectare a veniturilor bugetare prin măsuri de întărire a disciplinei financiare a contribuabililor, reducerea evaziunii fiscale etc. destinat prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate, în scopul sprijinirii concurenţei loiale în mediul de afaceri;
- modificările survenite asupra Legii insolvenţei nr. 85/2006 vor permite recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor;
- finalizarea demersurilor necesare organizării activităţii  Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală;
- intensificarea verificărilor la persoanele fizice cu averi mari conform Codului de procedură fiscală;
- întărirea controlului vamal.
Proiectul de lege trebuie să fie aprobat în cele două Camere ale Parlamentului, după care merge la promulgare la preşedinte, şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.


Articole înrudite