16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Topul înşelătoriilor de pe internet
Topul înşelătoriilor de pe internet
Laboratorul antimalware al Panda Security a întocmit un clasament al celor mai utilizate escrocherii din ultimii ani. Aceste trucuri care profită de încrederea utilizatorilor şi care sunt încă în circulaţie largă au toate acelaşi obiectiv: de a frauda utilizatorii cu sume variind între 500 şi câteva mii de dolari.
De regulă, aceste escrocherii urmează acelaşi sablon: contactul iniţial se face prin e-mail sau prin intermediul reţelelor sociale. Potenţiala victimă este rugată să raspundă, prin e-mail, telefon, fax etc.  Odată ce această momeală iniţiala a prins, infractorii vor încerca să câştige încrederea victimei, în cele din urmă solicitand o sumă de bani sub un pretext sau altul.
"Ca în toate cazurile înşelătoriilor clasice de pe internet, mulţi dintre numeroşii utilizatori care sunt păgubiţi şi îşi pierd banii sunt reticenţi în a raporta aceste infracţiuni. Şi dacă în trecut banii furaţi erau greu de recuperat, în prezent este şi mai greu deoarece urmele infractorilor sunt adesea pierdute pe Web. Cea mai bună apărare este de a învăţa cum să identificăm aceste înşelătorii,  pentru a nu pica în cursă", a declarat Luis Corrons, director tehnic al Panda Security.
Panda Security a conceput un clasament al celor mai frecvente înşelătorii din ultimii 10 ani, bazat pe răspandirea lor şi frecvenţa cu care acestea sunt trimise.

n Scrisorile Nigeriene: Acesta a fost primul tip de înşelătorie apărut pe internet şi continuă să fie utilizat pe scară largă de către infractorii cibernetici şi în prezent. Acesta se prezintă de obicei în forma unui e-mail, pretinzând a fi de la cineva care doreşte să scoată dintr-o ţară o sumă foarte mare de bani (în mod normal, din Nigeria, de unde şi numele). Se promite o recompensă substanţială către cei care îl ajută pe expeditor să facă aceasta operaţiune. La început însă, celor care « înghit » momeala li se cere să prezinte o sumă iniţială pentru plata taxelor bancare (deseori aproximativ 1.000 de dolari). Odată ce aţi plătit, contactul dispare şi banii se pierd.

n Loteriile: În esenţă, aceasta este similară cu Scrisoarea Nigeriană. Primiţi un e-mail care susţine că sunteţi câştigător la o loterieşsi vi se solicita detaliile personale în scopul de a transfera câştigul substanţial. Ca şiîin cazul anterior, victimele sunt rugate să prezinte până la 1.000 de dolari pentru a acoperi taxele bancare sau alte taxe.

n Prietenele: O fată frumoasă, în mod normal din Rusia, găseşte adresa dumneavoastră de e-mail şi vrea să vă cunoască. Ea va fi mereu tânără, doritoare să vă viziteze ţara şi să vă întâlnească, fiind îndrăgostită până peste cap de dumneavoastră. Doreşte să vină imediat, dar în ultimul moment apare o problemă şi are nevoie de nisşe bani (din nou, in jur de 1.000 dolari ar trebui să fie suficient) pentru a plăti biletul de avion, vize etc. Cum era de aşteptat, nu numai banii dispar, dar la fel şi fata.

n Oferte de muncă: De data asta primiti un mesaj de la o companie străină în căutare de agenţi financiari în ţara dumneavoastră. Job-ul este uşor : puteţi lucra de acasă şi puteţi câstiga până la 3.000 dolari lucrând doar trei sau patru ore pe zi. Dacă acceptaţi, vi se vor solicita coordonatele bancare. În acest caz, coordonatele dvs vor fi folosite pentru a ajuta la sustragerea banilor de la alte persoane ale căror detalii de cont bancar au fost furate de către infractorii cibernetici. Banii vor fi transferaţi direct în contul dumneavoastră şi vi se va cere să îi transferaţi prin Western Union. Veţi deveni un cărăuş de bani iar atunci cand poliţia va investiga furtul veţi fi bănuit de complicitate. Deşi această schema este adesea menţionată ca fiind înşelătorie, este diferită de celelalte, deoarece cărăuşul are şi el de câştigat, chiar dacă o face prin comiterea unei infracţiuni în necunoştinţă de cauză.

n Facebook / Hotmail: Infractorii obţin detalii pentru a accesa un cont pe Facebook, Hotmail sau ceva similar. Aceştia schimbă apoi datele de conectare, astfel încât utilizatorul real nu mai poate accesa contul şi trimite un mesaj la toate contactele precizând că titularul contului este în vacanţă (Londra pare a fi o alegere populară) şi că a fost jefuit chiar înainte de a veni acasă. Acesta are încă biletele de avion, dar mai are nevoie de o sumă între 500 si 1.000 de dolari pentru hotel.

n Despăgubiri: Acesta este un şiretlic destul de recent şi îşi are originea în Scrisoarea Nigeriană. Un mesaj e-mail susţine că a fost înfiinţat un fond pentru a compensa victimele înşelătoriei nigeriene şi că adresa dvs. este listată printre utilizatorii posibil afectaţi. Vi se oferă despăgubiri (de cele mai multe ori în jur de 1 milion dolari), dar bineînţeles, ca şi în cazul înşelătoriei nigeriene, va trebui să plătiţi în avans o sumă de aproximativ 1.000 de dolari.

n Greşeala: Această schemă a devenit foarte populară în ultimele luni, probabil alimentată de criza financiară şi de oamenii care încearcă să îşi vândă bunuri sau imobile. Se iniţiază contactul cu cineva care a publicat un anunţ de vânzare pentru o casă, maşină etc.  Plini de entuziasm, înşelătorii cibernetici sunt de acord să cumpere tot ce se oferă şi trimit rapid un cec, dar cu o sumă greşită, întotdeauna mai mare decât suma convenită. Se va cere apoi vânzătorului să restituie diferenţa. Cecul este neacceptat de bancă, casa rămâne nevândută şi victima pierde toţi banii transferaţi.

Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi vizat de una din aceste înşelătorii?

Este normal că dacăă nu sunteţi la curent cu aceste tipuri de înşelătorii, aţi putea crede că aţi câştigat o loterie sau aţi găsit adevărata dragoste pe internet. Iată câteva sfaturi practice care vă ajută să staţi în afara oricărui pericol:
n Instalaţi un antivirus bun, care poate detecta spam. Multe dintre aceste mesaje vor fi detectate şi clasificate ca « Spam » de majoritatea soluţiilor de securitate. Acest lucru vă va ajuta să vă feriţi de mesajele cu conţinut malitios.
n Folosiţi-vă simţul realităţii. Aceasta este întotdeauna cel mai bun aliat împotriva acestui tip de fraudă. Nimeni nu dă ceva fără a cere nimic în schimb iar dragoste la prima vedere prin internet este puţin posibilă. Ca regulă generală, trebuie să fiţi foarte suspicioşi asupra acestor tipuri de contacte încă de la început.
n Internetul este un instrument fantastic pentru multe lucruri, dar dacă chiar vrei să vinzi ceva este mai bine să întâlneşti cumpărătorul faţă în faţă. Deci, chiar dacă veţi face cunoştiinţă prin internet, este mai bine să faci tranzacţia în "lumea reală", pentru a verifica intenţiile reale ale potenţialilor cumpărători.
Dacă totuşi veţi fi victima unei fraude, Panda Security va sfătuieşte să raportaţi imediat infracţiunea la poliţie. "Chiar dacă depistarea acestui tip de infracţiune poate fi o operaţiune complexă, instituţiile care aplică legea devin tot mai pricepute în a infrunta criminalii cibernetici", spune Corrons.


Articole înrudite