Condiţiile şi costurile pentru deschiderea şi menţinerea unui cont curent variază mult de la o bancă la alta. Mai exact, costul total pe care clientul băncii îl plăteşte pe parcursul unui an pentru utilizarea contului curent poate varia între zero lei şi 135 de lei, potrivit celor mai recente date centralizate de portalul Conso.ro.
Totodată, în timp ce câteva instituţii financiare permit retragerea gratuită a numerarului de la bancomate, majoritatea percep un comision chiar şi în cazul retragerii banilor de la propriile unităţi ATM.
Vă prezentăm Top 10 bănci care oferă cele mai avantajoase condiţii de pe piaţă pentru conturi curente cu carduri ataşate pe care să vă încasaţi salariul. Atenţie, însă, acestea sunt condiţiile generale ale băncilor. În cazuri particulare, cum ar fi clienţii coroporativi cu un număr mediu sau mare de angajaţi, cele două părţi negociază şi pot ajunge la condiţii mai avantajoase decât cele din oferta de bază.
1. Banca Transilvania – cost anual total 0 lei
2. Banca Feroviară – cost anual total 12 lei
3. Marfin Bank – cost anual total 15 lei
4. Volksbank – cost anual total 27 lei
5. Alpha Bank – cost anual total 30 lei
6. Garanti Bank – cost anual total 30 lei
7. Intesa Sanpaolo Bank – cost anual total 35 lei
8. Raiffeisen Bank – cost anual total 35 lei
9. Bancpost – cost anual total 43,5 lei
10. CEC Bank – cost anual total 54 lei
Costul anual total se referă, de regulă, la comisionul pentru administrarea contului. La acest cost se adaugă diverse comisioane pentru plăţi interbancare, pentru plăţi la ghişeu, taxă de emitere a cardului, eventual o taxă de administrare a cardului etc.
La polul opus, în lipsa unor condiţii preferenţiale, cele mai nefavorabile oferte de bază de pe piaţă ale băncilor sunt:
1. UniCredit Ţiriac Bank – cost anual total 135 lei
2. Piraeus Bank – cost anual total 130 lei
3. Bank Leumi – cost anual total 104,95 lei
4. Credit Agricole – cost anual total 94 lei
5. OTP Bank – cost anual total 79,96 lei