21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comisia Europeană a iniţiat în aprilie cinci investigaţii pentru a vedea dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat. Instituţia europeană arăta atunci că sunt indicii cum că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.
Hidroelectrica este investigată de Comisia Europeană pentru două contracte semnate cu ArcelorMittal, potrivit Jurnalului TVR. Este primul caz apărut pe larg în Jurnalul Uniunii Europene, iar concluzia preliminară arată că tarifele preferenţiale acordate Combinatului de la Galaţi sunt ajutoare de stat ilegale.
"În acest stadiu, Comisia formulează concluzia că tarifele preferenţiale la energia electrică în favoarea grupului ArcelorMittal din România constituie ajutoare de stat ilegale", se arată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
În atenţia Bruxellesului sunt încă patru dosare care-i vizează pe aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie. Toate pun sub semnul întrebării preţurile mici de vânzare a energiei electrice.
Contractele Hidroelectrica sunt verificate, din aprilie, de reprezentanţii Comisiei Europene, care vor să vadă dacă Hidroelectrica a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor producători de energie electrică, clienţi industriali şi comercianţi. Prin asemenea practici, gigantul energetic român i-ar fi favorizat pe beneficiari, cărora le-a vândut energie sub preţul pieţei, încălcând astfel normele Uniunii Europene în materie de ajutoare de stat.
În paralel, Consiliul Concurenţei investighează posibile înţelegeri între companii, iar Ministerul Economiei încearcă renegocierea contractelor bilaterale. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spune că este posibil ca ancheta să fie oprită, dacă se constată rectificarea situaţiei.
"Nu exclud o variantă în care, dacă s-a rectificat, dacă ajungem la o situaţie care nu mai ridică semne de întrebare din punct de vedere concurenţial, investigaţiile, teoretic, pot să fie şi oprite, dar e puţin probabil. Dacă cei de la Comisie vor constata că preţul a fost atât de mic în aceste contracte încât avem de-a face cu un ajutor pe care-l da statul prin Hidroelectrica, unor firme private, decizia va implica obligaţia statului de a recupera ajutoarele oferite", a declarat Chiritoiu pentru TVR.
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a legii concurenţei de către Hidroelectrica şi companiile Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C. , Luxten Lighting Company, Electromagnetică, Energy Financing Team România, Energy Financing Team (Switzerland) AG. În iunie, Hidroelectrica a reziliat primul contract cu "băieţii deştepţi" - contractul încheiat cu firma EuroPEC, după ce aceasta nu a plătit energia cumpărată în ultimele şase luni. Anterior, cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, a intrat în insolvenţă, dar acest lucru nu a oprit ancheta Comisiei Europene.


Articole înrudite