26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sucuri şi chipsuri cumpărate cu cardurile sociale de 250 lei
Sucuri şi chipsuri cumpărate cu cardurile sociale de 250 lei

Potrivit unor informaţii verificate, unii români care au primit deja voucherele de 250 de lei sunt şi-au cumpărat sucuri, chipsuri sau alte produse de acest fel. „Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să ştie şi comercianţii că nu vom deconta voucherele respective”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
În privinţa dificultăţilor apărute la distribuirea acestor carduri, ministrul Muncii a dat asigurări că voucherele sociale vor ajunge la toţi beneficiarii. „Dificultăţile au fost de la început. Am spus de la început că am avut mai mulţi paşi de respectat, implementarea cardurilor, distribuirea, alimentarea acestora. Dau asigurări că dacă cineva primeşte pe 1 iulie sau 2 nu pierde suma. Dinamica este un pic mai complicată în prima tranşă, urmând ca celelalte să fie mai uşor de realizat”, a spus ministrul Muncii, la România TV.
Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că sunt şase alimente de bază care se pot cumpăra cu aceste vouchere: pâine, cartofi, orez, ulei, carne de pui şi ouă, cu menţiunea că este foarte posibil ca listă să fie modificată. Voucherele pot fi utilizate la hipermarket, magazine şi pieţe.
Trebuie avut în vedere şi faptul că utilizarea cardului pentru achiziţionarea altor produse decât cele mentionate anterior constituie contravenţie şi se sanctionează conform legilor în vigoare.

Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni

Până la 1 iulie, peste 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziţionarea alimentelor sau meselor calde din reţeaua de peste 24.400 de magazine afiliate.
Alimentarea cu prima tranşă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde a început în data de 20 iunie 2022.
Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziţionarea alimentelor necesare. Dacă, din motive obiective ce ţin de mecanismul etapizat de producţie şi distribuire, apar mici decalaje, MIPE asigură că nu există riscul ca vreunul dintre potenţialii beneficiari să nu primească ajutorul.
„Dată fiind complexitatea logistică a unui asemenea demers derulat la nivel naţional, pus în practică în numai câteva săptămâni, şi având în vedere că peste 2,5 milioane de persoane se bazează pe acest sprijin financiar pentru asigurarea alimentelor de bază, vreau să subliniez din nou mobilizarea exemplară a emitenţilor de carduri şi a angajaţilor Poştei Române, împreună cu celelalte autorităţi implicate în validarea şi actualizarea permanentă a listelor cu beneficiari. Mobilizare care face parte din seria demersurilor destinate îmbunătăţirii siguranţei alimentare”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS)

Potrivit procedurii, listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie ca beneficiarii să depună vreo cerere în acest sens.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.
Beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane:
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.


Articole înrudite