Sectorul de producţie din Europa intră în 2013, în cea mai mare parte, într-o perioadă de stagnare, în contextul în care date noi dezvăluie că nu există o relaxare semnificativă a nivelului slab de producţie şi comenzi. Indicele PMI în sfera de producţie şi al managerilor de achiziţii, realizat de compania de sondaj Markit, a scăzut în decembrie la 46,1 de la 46,2 în luna precedentă, o scădere mai abruptă decât estimarea iniţială de 46,3, publicată la 14 decembrie. Un indice sub 50 indică o contracţie, notează cotidianul britanic Financial Times.
Criza datoriilor din zona euro a afectat încrederea mediului de afaceri în blocul monedei unice, ceea ce face ca companiile să ezite să investească în noi capacităţi sau locuri de muncă. Aceste probleme au fost agravate de scăderea cererii pe pieţe de export-cheie, cum ar fi China, şi de îngrijorările privind negocierile fiscale şi cheltuielile din SUA. Drept urmare, economia zonei euro este de aşteptat să se fi contractat pentru al treilea trimestru consecutiv în ultimele trei luni ale anului 2012.
Sectorul de producţie din zona euro a rămas împotmoplit într-un declin abrupt, la sfârşitul anului", a declarat Chris Williamson, economist-şef la Markit. "Prin urmare, recesiunea regiunii pare să se fi adâncit, posibil destul de semnificativ, în ultimul trimestru", a precizat el. ''Producătorii par să nu scape de un alt an dificil în 2013, deşi perspectivele s-au luminat puţin, în contextul în care producătorii ar trebui să beneficieze de semnele cererii mai puternice pe pieţe de export-cheie, cum ar fi SUA şi China", a adăugat el.
În Germania, cea mai mare economie din Europa, activitatea de producţie s-a contractat pentru a zecea lună consecutiv, potrivit indicelui PMI, care a scăzut în decembrie la 46,0 de la 46,8 în luna anterioară.
Cancelarul german Angela Merkel a avertizat în mesajul său de Anul Nou că criza este "departe de a se fi încheiat"."Reformele pe care le-am convenit încep să intre în vigoare. Dar avem nevoie încă de multă răbdare ", a afirmat ea.
Peter Loescher, directorul executiv al Siemens, cel mai mare producător din Germania, a declarat că se aşteaptă la turbulenţe şi la o scădere a creşterii economice în 2013, potrivit unui interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Condiţiile producţiei din Franţa s-au contractat de asemenea pentru a zecea lună, în contextul în care un sondaj PMI similar a înregistrat 44,6, un indice cu o fracţiune mai bun decât luna precedentă.
În Spania, condiţiile de afaceri s-au înrăutăţit pentru a 20-a lună consecutiv. Indicatorul PMI a scăzut la 44,6% de la 45,3% în luna noiembrie. Irlanda, care a pus în aplicare reforme structurale pentru a ajuta redresarea pe baza exporturilor, a fost singurul membru al blocului monedei unice format din 17 ţări care a înregistrat creştere în sectorul de producţie cu un indice de 51,4. Totuşi, acesta a fost în scădere de la 52,4 în luna anterioară.
Singura excepţie de la imaginea sumbră a continentului este Marea Britanie, unde producţia de fabrică a depăşit puternic previziunile şi a crescut într-un ritm mai rapid din septembrie 2011. Indicele Markit a crescut la cel mai înalt nivel din 15 luni, la 51,4, mai mult decât indicele revizuit de 49,2, în noiembrie.