15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernele din ultimii ani au luat măsuri economice care au accentuat evaziunea fiscală şi au dus la distrugerea companiilor private, a declarat premierul Victor Ponta, care a prezentat principalele decizii economice ale Cabinetului.
Guvernul doreşte să introducă plata TVA la încasarea facturii, nu la facturare, în cazul firmelor cu cifra de afaceri anuală sub 500.000 de euro, cu obligaţia încasării facturilor prin sistemul bancar, a afirmat premierul Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit premierului, statul are asigurată finanţarea pentru acoperirea deficitului aşa că nu va resimţi eventuale întârzieri la plata TVA-ului de către firme.
Rezerva statului pentru finanţarea pentru patru luni a statului este constituit şi suplimentat prin acordul cu Banca Mondială, a asigurat şi ministrul de Finanţe Florin Georgescu.
Guvernul a informat deja FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii, data aplicării urmând să fie stabilită după discuţiile oficiale.
Alte măsuri luate şi care vor fi luate de actualul guvern
Guvernul a asigurat stabilitatea financiară a ţării şi finanţarea deficitului inclusiv prin linia de credit de la Banca Mondială.
Au fost luate măsuri de restituire a sumelor reţinute ilegal pensionarilor.
Creşterea plafonului de scutire de TVA la 60.000 de euro.
Restructurarea creditelor neperformante din sistemul bancar.
Reducerea cheltuielilor de protocol.
Introducerea obligaţiei pentru colorarea păcurii pentru evitarea contrabandei cu păcură.
Creşterea deductibilităţii cheltuielilor destinate cercetării de la 20% la 50% pentru stimularea cercetării şi inovaţiei.
Pentru ONG-urile şi instituţiile neplătitoare de TVA s-a luat măsura ca TVA să fie eligibil pentru decontare la proiectele cofinanţate din fonduri europene.
Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau mai mare de 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii.
Patronii firmelor care vor angaja şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau de peste 55 ani nu vor mai plăti contribuţii la bugetele de sănătate, pensii şi şomaj.
Asigurări că nu vor creşte taxele
Politica economică a ultimilor ani a dus la sărăcie, injustiţie şi incapacitate de dezvoltare economică care au afectat democraţia din România, a afirmat premierul Victor Ponta în cadrul unei conferinţe de presă. Guvernele din ultimii ani au luat măsuri economice care au accentuat evaziunea fiscală şi au dus la distrugerea companiilor private, a declarat premierul.
"Guvernul USL a preluat actuala funcţie pe un sprijin masiv şi îşi propune să găsească soluţii concrete pentru creştere economică şi crearea de locuri de muncă", a afirmat Ponta.
Cele mai importante măsuri, precum tăierea salariilor şi a pensiilor, au fost luate până acum prin asumarea răspunderii sau prin ordonanţe de urgenţă, a adăugat primul ministru.
"Este evident că, în aceste condiţii, nemulţumirea populaţiei s-a îndreptat împotriva preşedintelui Traian Băsescu care a luat singur aceste măsuri. Băsescu a fost şi prim-ministru în aceşti ani", a declarat Ponta.
"Vreau să mulţumesc ministrului de finanţe şi a secretarilor de stat din zona financiară pentru sprijinul acordat în ultima perioadă", a declarat Ponta.
Delegaţia FMI se va afla în România imediat după referendumul din 29 iulie. În toată această perioadă, oficialii români au informat organismele internaţionale asupra situaţiei din ţară.
Victor Ponta a negat anumite informaţii apărute în presă potrivit cărora actualul guvern ar putea creşte taxele.


Articole înrudite