Scăderea statistică a ratei şomajului în formă ajustată sezonier, respectiv cu 0,2 puncte procentuale în luna iunie a.c. faţă de luna mai 2014, n-are nicio relevanţă pentru România, deoarece România are un procent uriaş de persoane raportate ca fiind ocupate în agricultura de subzistenţă, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).
„În cazul României, care are un procent uriaş de fiinţe care sunt raportate ca fiind ocupate în agricultura de subzistenţă, scăderea statistică a ratei şomajului în formă ajustată sezonier n-are nicio relevanţă. România are peste 30% din populaţia în vârstă de muncă ocupată în agricultura de subzistenţă, ceea ce creează o specificitate aparte a pieţei muncii. De aceea, în cazul ţării noastre nu putem pune niciun fel de bază pe informaţiile legate de şomaj provenite din zona statisticii. Pe de altă parte, în situaţia altor ţări europene, unde procentul populaţiei în vârstă de muncă ocupată în agricultura de subzistenţă este mult mai mic, o scădere statistică a ratei şomajului ar avea într-adevăr un suport real”, a spus Dumitru Costin.
La rândul său, preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a precizat că scăderea ratei şomajului, anunţată de Institutul Naţional de Statistică, se poate traduce în realitate printr-un cumul de factori socio-economici.
„Sunt foarte multe persoane care au ieşit din perioada de acordare a ajutorului de şomaj, şi nu mai doresc să se reînscrie în evidenţele agenţiilor judeţele pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru că nu mai primesc niciun fel de sprijin financiar. De asemenea, mulţi oameni preferă să plece să muncească în străinătate, chiar şi în zona gri a economiei, pentru că acolo câştigă mult mai mult ca în România. Este clar că numărul de 700.000 de şomeri, anunţat de Institutul Naţional de Statistică pentru luna iunie a.c., nu este real. Dacă ar fi aşa, atunci demersurile necesare pentru redresare economică ar fi foarte simple. Două-trei investiţii şi gata, nu mai avem şomeri. Ba mai mult, am ajunge să apelăm şi la lucrători din alte ţări pentru a satisface nevoile de ocupare de pe piaţa muncii”, a spus Hossu.
Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,1% în iunie 2014, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,3 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în iunie 2013.
Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani), estimat pentru luna iunie 2014 este de 700.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (718.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul 2013 (739.000 persoane).
Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,4% în cazul celor de sex feminin).