22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Salariul mediu net a crescut în decembrie la 2.354 lei
Salariul mediu net a crescut în decembrie la 2.354 lei

Salariul mediu brut pe economie a crescut cu 8,4% în decembrie 2016 faţă de luna anterioară, la 3.257 lei, iar salariul mediu net a ajuns la 2.354 lei, în urcare tot cu 8,4%, cel mai bine câştigând lucrătorii din domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, iar cel mai puţin cei din sectorul hoteluri şi restaurante, reiese din datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
"În luna decembrie 2016, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.257 lei, cu 8,4% mai mare decât în luna noiembrie 2016. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.354 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 182 lei (+8,4%)", se menţionează în comunicat.
Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (6.120 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.332 lei).
Conform datelor INS, în decembrie 2016, comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,4%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,0%. Indicele câştigului salarial real a fost de 108,1% pentru luna decembrie 2016 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 178,5%, cu 13,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna noiembrie 2016.
În decembrie 2016, comparativ cu noiembrie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna noiembrie 2016. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe sau sărbători, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 36,3% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 30,0% şi 32,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), tranzacţii imobiliare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport; între 17,5% şi 24,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, colectarea şi epurarea apelor uzate, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; între 14,5% şi 16,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicala; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
INS precizează că scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna noiembrie de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (-4,1%), respectiv în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-2,7%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+20,2%), respectiv în administraţie publică (+4,5%), urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice. În învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut (-4,9%), ca urmare a începerii vacanţei şcolare şi reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.


Articole înrudite