Agenda românilor nu mai este dominată de subiecte care ţin de supravieţuire, precum pensii, salarii şi preţuri, iar teme ca eficienţa energetică şi schimbările climatice prind din ce în ce mai mult teren, a afirmat Remus Ştefureac, directorul INSCOP Research, informează Agerpres.
Institutul de sondare a opiniei publice a realizat, în luna octombrie, un sondaj amplu pe tema eficienţei energetice, comandat de Energy Policy Group, ca parte a campaniei România Eficientă.
"A fost un sondaj foarte amplu, cu peste 1.600 de subiecţi, ceea ce creşte foarte mult valoarea datelor şi reprezentativitatea lor. Ceea ce merită reţinut este că românii conştientizează nevoia de eficientizare energetică în propriile locuinţe, nu ne aşteptam la aceste cifre. Dacă în urmă cu 20-25 de ani agenda populaţiei era dominată de temele supravieţuirii, adică pensii, salarii, preţuri, acum constatăm că teme legate de eficienţa energetică, poluarea mediului vin foarte puternic pe agendă", a spus el.
Potrivit acestuia, 85% dintre români consideră schimbările climatice ca fiind un fenomen real, iar, dintre aceştia, 73% spun că sursa principală este activitatea omului.
"Întrebaţi care cred că ar fi soluţiile pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, foarte mulţi, peste 65%, au indicat măsuri de eficientizare energetică, adică mai multe lucruri, de la termoizolarea blocurilor, la reducerea consumului şi utilizarea aparatelor electrocasnice cu consum redus, dar şi controlul consumului în locuinţe cu dispozitive inteligente", a mai arătat Ştefureac.
Din sondaj a reieşit faptul că jumătate dintre participanţi au avut dificultăţi în a înţelege semnificaţia termenului "eficienţă energetică", solicitând explicaţii suplimentare şi exemple.
Mai departe, două treimi dintre respondenţi au spus că ar fi de acord să ia măsuri de eficienţă energetică, precum termoizolarea clădirilor şi utilizarea de becuri economice, chiar dacă acestea înseamnă cheltuieli mari.
Dintre respondenţi, 63% au declarat că utilizează becuri economice cu led, 33% becuri obişnuite şi 2,4% becuri fluorescente.
Totodată, cercetarea de piaţă a arătat că sursa preferată de electricitate este cea solară (35%), urmată de cea eoliană (18%) şi de cea hidro (12%), gaze naturale (10%), cărbune (6,4%), nucleară (3,9%).
De asemenea, 24% dintre participanţi au declarat că, în opinia lor, fac economie maximă la consumul de energie.