16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România şi Letonia sunt singurele două ţări din UE 10 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia) în care economia va continua să scadă în 2010, se arată în raportul economic pentru regiunea UE 10, dat publicităţii de Banca Mondială la Varşovia şi Bucureşti.
Raportul apare de trei ori pe an, iar autorii ediţiei din noiembrie 2010 explică faptul că în România şi Letonia economia va înregistra o contracţie anul acesta din cauza nevoilor mari de ajustare faţă de boom-ul economic nesustenabil înregistrat în perioada de dinaintea crizei.
Faţă de primul trimestru al anului 2010, când s-a înregistrat o creştere anualizată de 0,6%, în T2 2010 creşterea medie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut va fi de 2,2% în UE 10. Această creştere este înregistrată nu numai pentru că în 2009, T2 a fost cea mai dură perioadă a crizei, ci şi datorită dinamismului economiilor din regiune, care faţă de T1 2010 au avut o creştere între 0,4-0,8%.
Relansarea comerţului internaţional şi a producţiei au dinamizat activitatea economică în UE 10. Economiile europene beneficiază de creşterea comerţului, dar şi de cea a încrederii în pieţele financiare, de dobânzi reduse şi de răspunsuri pozitive de feedback între sectoarele economiei reale şi financiare.
În 2010, Slovacia şi Polonia sunt campionii regiunii, cu rate de creştere de 3,5% şi peste, favorizate de ajustările reduse care a trebuit să fie făcute în timpul crizei, de normalizarea comerţului mondial şi a fluxurilor de capital, precum şi de un consum solid, în cazul Poloniei.
Estonia şi Lituania, care au făcut ajustări masive în timpul crizei, vor cunoaşte o schimbare de tendinţă de la o contracţie de circa 15% în 2009, la o creştere de 2% în 2010. Creşterea în Cehia, Bulgaria, Ungaria şi Slovenia va fi, probabil, mai modestă, se arată în Raport, de la 0 la 0,2%. România şi Letonia, sunt singurele două ţări din UE 10 care vor cunoaşte o contracţie economică în 2010, din cauza nevoilor mari de ajustare faţă de boom-ul economic nesustenabil înregistrat în perioada de dinaintea crizei.
Autorii Raportului prognozează că în 2011, toate ţările din UE 10 vor avea o creştere economică pozitivă.
Printre riscurile semnalate de Raport pentru UE 10 se numără faptul că economiile se bazează prea mult pe cererea externă, precum şi relansarea modestă a economiilor europene. Revenirea UE 15 din criză poate fi lentă şi poate fi urmată de o nouă recesiune. Consolidarea fiscală în anumite ţări din UE 15, finalul unui ciclu şi aprecierea euro vor încetini activitatea economică. În majoritatea ţărilor, cererea în sectorul privat nu este suficient de solidă pentru a susţine creşterea economică. Un alt risc îl constituie revenirea tensiunilor financiare în zona euro, în ciuda îmbunătăţirilor recente de pe pieţele financiare europene. Tensiunile noi din sectorul financiar pot afecta UE 10 prin legăturile băncilor cu băncile mamă, al căror bilanţ poate scădea.
„Există trei probleme cruciale pentru factorii de decizie din UE 10 pentru a avea o creştere sustenabilă: primul este politica monetară. Băncile centrale şi autorităţile financiare trebuie să continue eforturile pentru a creşte rezistenţa sectorului financiar european. A doua problemă este aplicarea unor măsuri fiscale credibile pe termen mediu, iar cea de-a treia este înlăturarea barierelor structurale, ceea ce poate consolida creşterea fără a risca revenirea la boom-uri interne nesustenabile, alimentate de o creştere nesustenabilă a creditelor”, a spus directorul de ţară pentru Polonia şi ţările baltice, Thomas Laursen.


Articole înrudite