Preţurile la pâine şi cereale în România sunt la jumătate (53%) din media înregistrată în Uniunea Europeană, fiind chiar cele mai mici preţuri consemnate în rândul celor 38 de state europene incluse într-un studiu derulat în 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Chiar şi în ţări precum Albania, Muntenegru, Serbia, Bosnia Herţegovina şi Kosovo preţurile la pâine sunt mai mari decât în România, raportat la media din UE.
Pe ansamblu, preţurile la alimente în UE variau, în 2015, între 63% din media din UE în Polonia şi 145% în Danemarca.
Cele mai mari preţuri se înregistrau în Danemarca (145% din media din UE), Suedia (124%), Austria (120%), Irlanda şi Finlanda (ambele cu 119% din media din UE). La polul opus, cele mai scăzute preţuri la alimente se înregistrau în Polonia (63% din media din UE), România (64%) şi Bulgaria (70%).
Printre produsele analizate de Eurostat se numără pâinea, carnea, laptele, brânza şi ouăle, băuturile non-alcoolice şi ţigările. La toate aceste produse, preţurile din România sunt sub media din UE, fiind cele mai mici la pâine (53%), pe locul al treilea, după Polonia şi Bulgaria, la carne (60% din media din UE faţă de 54% în Polonia şi 55% în Bulgaria) şi relativ apropiate de media din UE (92%) în cazul laptelui, brânzei şi ouălor.
În ceea ce priveşte băuturile alcoolice şi non-alcoolice, preţurile din România sunt la 72% din media din UE, preţuri mai mici fiind înregistrate doar în Bulgaria (64%).
Aceste date au la bază un studiu derulat de Eurostat în 2015 în 38 de state europene, care a acoperit aproximativ 440 de produse comparabile.