La 31 octombrie, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de peste 31,6 miliarde de euro faţă de numai 29,1 miliarde la finalul lunii septembrie, conform datelor BNR. Este cea mai ridicată valoare a rezervelor valutare ale României din decembrie anul trecut. Creşterea, înregistrată în octombrie, se datorează în mare parte intrării în conturile Ministerului Finanţelor Publice, deschise la banca centrală, a celor două miliarde de euro rezultaţi din emisiunea de Euro Obligaţiuni realizată de minister luna trecută. La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la FMI pentru care BNR a plătit în octombrie circa 120 de milioane de euro. Rezervele valutare ale României au depăşit la un moment dat, în prima parte a anului 2012, 34,2 miliarde de euro. Dimensiunea acestora este gândită de specialiştii băncii centrale în aşa fel încât să se obţină un echilibru între nevoia de a asigura pieţele internaţionale că ţara noastră are capacitatea de a-şi onora plăţile scadente şi cea de a menţine costurile păstrării acestei rezerve la un nivel rezonabil. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat de altfel că, deşi costurile păstrării rezervelor la o valoare ridicată sunt destul de mari, câştigurile pentru economia reală sunt mai importante. Analistul economic Aurelian Dochia spune că, înainte de criză, era suficient ca rezervele să acopere între şase şi opt luni de importuri, însă, ulterior, lucrurile s-au schimbat semnificativ:
„În acest moment, datorită experienţei pe care am avut-o pe perioada crizei, nivelul rezervelor a crescut foarte mult şi România se înscrie şi ea pe această tendinţă, nivelul rezervelor în ultima vreme a fost de vreo 30 de miliarde. 30 de miliarde este evident mult mai mult decât ar fi necesar pentru tranzacţiile noastre, în primul rând comerciale, şi chiar şi pentru obligaţiile pe care le avem de rambursare a datoriilor la scadenţele respective, însă această rezervă semnificativă probabil că ajută într-o anumită măsură şi dă un confort investitorilor străini, ne permite să tranzacţionăm cu mai mare uşurinţă pe pieţele internaţionale şi la costuri mai scăzute. E greu de apreciat în momentul de faţă care ar fi nivelul optim al acestor rezerve. Probabil că cel mai potrivit ar fi să încercăm, prin tatonare, să vedem cam unde ar putea să înceapă o reacţie a pieţelor care ar considera că, sub un anumit nivel, suntem mai vulnerabili, suntem mai expuşi şi, în acest moment, probabil că ar trebui să ne oprim în reducerea rezervelor”.
În comunicatul BNR se arată că rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, valoarea acesteia situându-se la aproape 3,5 miliarde de euro. Banca centrală mai precizează că plăţile scadente în luna noiembrie 2015 în contul datoriei publice în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 165 de milioane de euro.