15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia industrială, serie brută, a crescut în primele şapte luni ale acestui an cu 0,6% comparativ cu cea din perioada similară a anului trecut, şi cu 1,1% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, informează Institutul Naţional de Statistică.
Creşterea ca serie brută s-a datorat majorării producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 8,1%). Industria prelucrătoare şi industria extractivă au scăzut cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (plus 4,2%), în industria energetică (plus 3,6%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 2,4%) şi scăderi în industria bunurilor intermediare (minus 4,1%) şi în industria bunurilor de uz curent (minus 0,4%).
Ca serie ajustată, creşterea a fost susţinută de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 7,9%) şi de industria prelucrătoare (plus 0,2%). Industria extractivă a scăzut cu 0,2%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (plus 6%), în industria energetică (plus 3,6%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 2,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (plus 0,1%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 4,1%.
În luna iulie 2012, producţia industrială (serie brută) s-a majorat faţă de luna precedentă cu 2,1%, ca urmare a creşterii tuturor sectoarelor industriale : producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 3,8%), industria prelucrătoare (plus 1,9%) şi industria extractivă (plus 1,9%).
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria energetică (plus 7,4%), industria bunurilor de uz curent (plus 1,8%), industria bunurilor intermediare (plus 1,3%), industria bunurilor de capital (plus 0,9%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a scăzut cu 1,1%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,1% faţă de luna precedentă, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (plus 1,3%) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 0,3%). Industria extractivă a scăzut cu 2,4%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 3,6%), în industria energetică (plus 2,6%), în industria bunurilor de capital (plus 2,3%), în industria bunurilor de uz curent (plus 2,3%) şi în industria bunurilor intermediare (plus 0,7%).
Comparativ cu aceeaşi lună din 2011, în iulie producţia industrială (serie brută) a crescut cu 2,9% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (plus 10,8%), industriei extractive (plus 6,6%) şi industriei prelucrătoare (plus 1,8%).
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de capital (plus 6,2%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 6,1%), în industria energetică (plus 5,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (plus 1,6%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,8%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 1,9%, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 9,6%, industria extractivă cu 5,5%, iar industria prelucrătoare cu 0,6%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (plus 5,6%), în industria energetică (plus 4,9%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (plus 4,4%) şi în industria bunurilor de uz curent (plus 0,2%). Industria bunurilor intermediare a scăzut cu 0,3%.


Articole înrudite