Producţia industrială a crescut, în primul semestru al anului, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, cu 8,1%, respectiv 9,5%, comparativ cu primele patru luni din 2013, ca urmare a activităţilor derulate în industria prelucrătoare, arată datele provizorii publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, în perioada 1 ianuarie — 30 aprilie 2014, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,1%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+9,6%).
În funcţie de marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) şi industria energetică (+1,1%).
Pe de altă parte, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,7%, respectiv cu 1%.
Potrivit INS, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele patru luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2013, a crescut cu 9,5%, susţinută de industria prelucrătoare (+11%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1%, respectiv cu 0,3%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) şi industria energetică (+1,4%).
Datele statistice relevă, totodată, că în aprilie a.c. producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3%, în timp ce în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate s-a diminuat cu 0,3%.
Procentajele negative provin din faptul că în aproape toate sectoarele industriale s-au înregistrat scăderi. Excepţie a făcut industria bunurilor de uz curent, care a crescut ca serie brută cu 0,2%, şi industria prelucrătoare care a crescut cu 0,1%, ca serie ajustată.
În aprilie 2014, comparativ cu aprilie 2013, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 2,6% datorită industriei prelucrătoare (+3,9%). În acelaşi timp, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 8,9%, respectiv cu 4,1%. Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+9,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,7%) şi scăderi în industria energetică (-5,8%), industria bunurilor intermediare (-2,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%).
În aceeaşi perioadă analizată, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,9%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+7,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 8,4%, iar industria extractivă cu 3,4%.
În ceea ce priveşte eşalonarea în funcţie de marile grupe industriale, sunt consemnate creşteri în: industria bunurilor de capital (+18,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,0%), industria bunurilor de uz curent (+3,7%) şi industria bunurilor intermediare (+1,4%). Industria energetică a scăzut cu 5,3%.
Sursa datelor INS o constituie capitolul PROD (Produse şi servicii cu caracter industrial) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (IND TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.
Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 93,44% din mulţimea totală a unităţilor active. Datele se colectează de la circa 9.900 operatori economici cu activitate principală industrială, iar eroarea maxim admisă a estimărilor este de +/—3%.