16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Deşi prezicem că recuperarea economică va continua, e evident că riscurile au crescut subit", a spus Olivier Blanchard, economistul-sef al FMI, într-o declaraţie ce însoţeşte cel mai recent raport al Fondului Monetar Internaţional pe tema economiei globale.
"Cum Europa se va descurca cu problemele fiscale şi financiare, modul în care statele avansate vor realiza consolidarea fiscală şi modul în care ţările emergente îşi vor reechilibra economiile sunt factorii care vor determina rezultatul", crede Blanchard, citat de International Herald Tribune.
Până acum, creşterea a fost mai solidă decât se estima, mai ales în Asia şi în alte pieţe emergente, ceea ce a determinat FMI să-şi modifice previziunea, estimând o creştere globală de 4,6% în loc de 4,2% cât estima în luna aprilie.
Recuperarea ar putea fi periclitată de ameninţarea nivelelor crescute a debitelor naţionale ale mai multor ţări europene care ar putea declanşa o criză financiară mai largă, avertizează FMI.
Îngrijorarea că Grecia şi alte state europene s-ar putea găsi în imposibilitatea de a-şi achita datoriile naţionale erodează încrederea în soliditatea băncilor din unele ţări ale zonei euro. Mai departe, această situaţie creează dificultăţi financiare intrucât băncile au început să devină reticente la a se împrumuta reciproc.
Criza debitelor a cauzat şi vrie pe pieţele de acţiuni şi a determinat deprecierea monedei euro. În ciuda unei reveniri modeste în ultimele sătămâni, moneda europeană a pierdut aproape 12% în faţa dolarului şi 16% faţă de yenul japonez de la începutul anului încoace.
În trimestrul următor, riscul principal priveşte o escaladare a stresului financiar şi a contagiunii pe fondul temerilor legate de riscul debitelor suverane. Asta ar putea majora preţul creditelor şi ar putea determina condiţionalităţi mai severe, ceea ce va rezulta în declinul afacerilor şi al încrederii consumatorilor, pe lângă fluctuaţii bruşte a cursurilor de schimb, anticipează FMI.
Creşterea economică va scădea în intensitate în jumătatea secundă a acestui an şi la începutul anului viitor. Economiile avansate au crescut cu aproximativ 3% în primul semestru din 2010, dar ritmul va scădea la 2% în semestrul secund pe fondul unei scăderi a cererii private. În aceste condiţii, FMI estimează pentru 2011 un avans global de 4,3%, pe măsură ce guvernele vor retrage măsurile de stimulare a economiei introduse în 2008. Cele mai avansate economii vor creşte cu 2,4% în 2011 în comparaţie cu 2,6 în semestrul prim din 2010. Economia Japoniei va creşte cu 1,8% faţă de 2,4% în 2010, iar cea a SUA, cu 2,9% în loc de 3,3%. În schimb, prognoza a rămas neschimbată pentru zona euro (1,0%) şi a scăzut pentru Franţa (1,4%) şi Marea Britanie (1,2%). Potrivit FMI, piaţa acţiunilor din România şi Ungaria şi cele din Europa emergentă ca regiune au fost cele mai afectate comparativ cu pieţele emergente din alte ţări şi regiuni de efectele crizei financiare.
Economiile cele mai avansate nu ar trebui să strângă cureaua înainte de 2011, sunt de părere analiştii FMI, pentru că austeritatea ar putea submina recuperarea fragilă, dar nici nu trebuie să ia noi măsuri de stimulare, scrie Financial Times.


Articole înrudite