22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,1% în iulie 2014
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,1% în iulie 2014

Preţurile producţiei industriale din România au scăzut cu 0,1% în luna iulie 2014, comparativ cu luna precedentă, dar s-au apreciat cu 0,5% faţă de aceeaşi lună din 2013, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În luna iulie, preţurile producţiei industriale pe piaţa internă au scăzut cu 0,4%, iar preţurile producţiei industriale pe piaţa externă au crescut cu 0,5%.
Faţă de luna iulie 2013, preţurile producţiei industriale pe total au fost mai mari cu 0,5%, pe piaţa internă au crescut cu 0,2%, iar cele pe piaţa externă au avansat cu 1,1%.
Preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în iulie 2014, comparativ cu luna precedentă, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,4%), industria bunurilor de capital (+0,3%) şi industria bunurilor intermediare (+0,2%). Scăderi de preţuri s-au constatat în industria energetică (-0,7%).
În luna iulie 2014, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ în industria bunurilor de uz curent cu 1,4%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 1,4%, industria bunurilor de capital cu 0,8% şi la produsele energetice cu 0,8%, iar scăderi de preţuri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-1,0%).
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.
Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă. IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri inregistrată în anul 2010.
INS precizează că datele pentru luna iunie 2014 sunt rectificate, iar datele pentru luna iulie 2014 sunt provizorii.


Articole înrudite