22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agricultura şi exporturile trag toată economia în jos
Agricultura şi exporturile trag toată economia în jos

Economistul-şef al BCR, Radu Crăciun, estimează că economia României va avansa, anul acesta, cu cel puţin 2,4%. Acest lucru este, însă, puţin probabil, în condiţiile economice actuale.
În opinia lui Radu Crăciun, director de cercetare şi economist şef al Băncii Comerciale Române (BCR), PIB-ul va creşte cu 2,4% - 2,6% în acest an, în condiţiile unui an agricol similar celui cel de anul trecut şi pe baza exporturilor, care vor continua să performeze decent,  transmite Agerpres.
Crăciun a precizat că, la începutul anului, BCR avea „o estimare de creştere economică de 3%. Pe baza datelor bune de la începutul anului ne crescusem estimarea la 3%”.
Întrebat despre evoluţiile economice din a doua jumătate a anului, reprezentantul BCR a spus că „un impact important va veni din partea agriculturii, care se pare că are rezultate bune, dar şi anul trecut a fost un an cu rezultate bune. Important este ca agricultura să fie măcar la fel de performantă ca anul trecut”.
Referitor la acest aspect, fermierii susţin că un an agricol la fel de bun ca cel din 2013 nu ar fi suficient pentru o contribuţie pozitivă în PIB, în condiţiile în care preţurile producţiei agricole româneşti au scăzut cu peste 15%, comparativ cu anul trecut.
„Cu ce ne încălzeşte pe noi o recoltă mai mare, dacă veniturile sunt mai mici? Preţurile de achiziţie au scăzut mult faţă de anul trecut, cu 15-20%, după ce în 2013 faţă de 2012 scăzuseră cu 50%”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), citat de „Evenimentul zilei”.
Pentru ca agricultura rommânească să ajute cât de cât PIB-ul anului 2014, trebuie ca acest an agricol să fie cu cel puţin 15% mai bun decât 2013. Altfel spus, ar trebui să adunăm o recolta mai mare din punct de vedere cantitativ, pentru a compensa scăderile de preţuri. Şi datele anunţate de Ministerul Agriculturii nu prezintă în niciun caz o creştere a recoltei de o asemenea anvergură.
Al doilea pilon pe care îşi bazează Radu Crăciun estimarea de creştere economică a României în 2014 este reprezentat de exporturi. „Ne aşteptăm ca exporturile să continue să performeze bine, decent, deşi economia din zona euro are probleme. Din fericire, în ultimii ani, antreprenorii români au reuşit să se direcţioneze şi către alte pieţe, ceea ce a făcut ca România să reziste mai bine la perioada de recesiune”, a declarat oficialul BCR.
Acesta a mai subliniat că „produsele româneşti pot să beneficieze de perioadele de recesiune din Uniunea Europeană. Exemplul tipic este Dacia. În această perioadă în care oamenii au salarii mai mici sau care stagnează caută lucruri de valoare bună la preţuri mai mici. Şi atunci, România poate să furnizeze astfel de produse în care raportul calitate/preţ poate fi mai avantajos decât bunurile premium pe care producătorii din vest le realizează”.
Probabilitatea ca exporturile autohtone să aibă o creştere susţinută în 2014 este foarte redusă, în condiţiile în care cei mai mari doi parteneri comerciali la export ai României au reintrat în recesiune în cel de-al doilea trimestru din acest an.
Cel mai important partener la export al ţării noastre, cel care „înghite” aproximativ o cincime din mărfurile pe care le exportăm, este Germania. În trimestrul al doilea al acestui an, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,2%, comparativ cu trimestrul anterior.
Al doilea partener la export pentru produsele româneşti este Italia, cu 11,4% din exporturile ţării noastre. Şi economia italiană a reintrat în recesiune, însă chiar de la începutul anului. În trimestrul al doilea, scăderea trimestrială a PIB s-a cifrat la 0,2%, după o scădere economică de 0,1% înregistrată în primele luni ale anului.


Articole înrudite