Preţurile mondiale ale alimentelor au scăzut în noiembrie până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, conduse de declinul uleiurilor vegetale, lactatelor şi cerealelor, a anunţat Agenţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie (FAO), informează Mediafax. Indicele preţurilor la alimente FAO, care măsoară modificările lunare pentru un coş de cereale, oleaginoase, produse lactate, carne şi zahăr, a a scăzut la 160,8 puncte luna trecută, în scădere faţă de 162,9 puncte în octombrie şi cel mai redus nivel din mai 2016. În noiembrie, doar indicele preţurilor la zahăr a crescut, cu 4,4% faţă de luna octombrie, a precizat FAO.
Indicele preţurilor la cereale a înregistrat în SUA o medie de aproape 164 de puncte în luna noiembrie, în scădere cu 1,1% faţă de luna octombrie. Preţurile uleiului vegetal au scăzut pentru a 10-a lună consecutiv, cu 7,6% în noiembrie, la minimul a 12 ani. Preţurile la cereale s-au redus antrenate de evoluţiile de pe piaţa orezului şi a porumbului şi a concurenţei în creştere la export. Preţul uleiului de palmier s-a diminuat considerabil, alimentat atât de stocurile mari din ţările exportatoare importante. Soia şi floarea-soarelui au resimţit recolta abundentă din SUA, UE şi mai multe pieţe emergente şi perspectivele pozitive de producţie în regiunea Mării Negre. Preţurile produselor lactate au scăzut cu 3,3% faţă de luna octombrie, al şaselea declin lunar.
FAO a anunţat că producţia globală de cereale în 2018/19 a fost de 2,595 miliarde de tone, în scădere uşoară faţă de prognoza anterioară şi cu 2.4% sub producţia record de anul trecut. Prognoza FAO pentru producţia mondială de grâu în 2018/19 a fost de 725,1 milioane de tone, cu 2,8 milioane de tone mai mică decât prognoza anterioară, reflectând estimările reduse pentru recoltele din acest an în Turcia şi în Federaţia Rusă, a declarat FAO. Prognoza FAO pentru stocurile mondiale de cereale la finele sezonului agricol, în 2019, este de 762 milioane de tone, neschimbată din noiembrie.