27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012
Valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii din România s-a dublat în 2012, în comparaţie cu anul 2011, crescând cu 106%, până la o valoare estimată de 788 milioane dolari, conform studiului M&A Barometer realizat de Ernst & Young România.
Investitorii străini au avut, în 2012, 54% din piaţa de fuziuni şi achiziţii(M&A), după ce în 2011 piaţa românească de M&A a fost împărţită în mod egal între investitorii străini şi cei locali. Deşi numărul tranzacţiilor efectuate a scăzut uşor în 2012 faţă de anul 2011 (114 tranzacţii efectuate în 2012, faţă de 120 în 2011), creşterea a fost asigurată de dublarea mediei tranzacţiilor ale căror valori au fost făcute publice.
„În ciuda situaţiei macroeconomice şi incertitudinilor politice din anul 2012, putem spune că piaţa de fuziuni şi achiziţii a avut un an bun, rezultat bazat pe cele câteva tranzacţii reprezentative în sectoare ca agri-business, e-commerce, energii regenerabile şi real estate”, a spus Florin Vasilică, partener şi director al departamentului de Asistenţă în tranzacţii în cadrul Ernst & Young România.
Investiţiile au provenit din SUA (opt tranzacţii), Franţa (cinci tranzacţii), Cipru şi Marea Britanie (fiecare câte patru tranzacţii), Germania şi Canada (câte trei). Germania, principalul investitor în mod tradiţional, a fost înlocuită de SUA. De cealaltă parte, nu s-a înregistrat nicio investiţie românească în afara graniţelor (outbound), indicând faptul că jucătorii locali sunt mai concentraţi pe consolidarea afacerilor în ţară. Cele mai atractive sectoare, în funcţie de valorile anunţate ale tranzacţiilor, au fost real-estate-ul, retail-ul, producţia, industria alimentară şi energia şi mineritul.
Anul 2012 a marcat şi o creştere a numărului de tranzacţii cu companii puternice, dar a continuat şi tendinţa conturată în 2010 şi 2011, când companiile aflate în insolvenţă sau în situaţii dificile dominau tranzacţiile locale. Dacă luăm în considerare şi faptul că în 2012 s-a încheiat cea mai mare tranzacţie din ultimii doi ani - achiziţia producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş de către Ameropa Holding, putem spune că încrederea investitorilor în economia românească s-a consolidat.
„În 2012, s-a văzut o dinamică crescută în piaţa de M&A care continuă şi în acest început de an. Această dinamică va fi susţinută de aşteptata stabilitate politică şi de reînceperea procesului de privatizare, precum şi de tranzacţiile aşteptate în sectorul financiar şi al energiei regenerabile. De aceea, cred că 2013 va fi un an mai bun decât 2012”, a adăugat Florin Vasilică.


Articole înrudite