Peste 57% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din România estimează că trendul economic din 2015 va fi similar celui din 2014, un trend descendent fiind anticipat de 28,37% dintre întreprinzători, iar unul pozitiv de numai 14,52% dintre patronii de firme.
Potrivit datelor din ultima ediţie a „Cartei Albe a IMM-urilor — ediţia 2015”, factorii de decizie din întreprinderile mici şi mijlocii nu împărtăşesc estimările specialiştilor, care au prognozat că anul 2015 va fi unul de creştere economică pentru România.
„Firmele mici înregistrează cel mai ridicat procent al decidenţilor care estimează că situaţia economică va stagna (68,05%). În schimb, procentajele întreprinzătorilor care consideră că anul 2015 va fi mai bun cresc o dată cu amplificarea mărimii organizaţiilor, iar ponderile persoanelor care preconizează un trend descendent evoluează invers proporţional cu dimensiunea companiilor. Pe ansamblu, însă, factorii de decizie din întreprinderile mici şi mijlocii nu împărtăşesc estimările specialiştilor, care au prognozat că anul 2015 va fi unul de creştere economică pentru România”, se arată în documentul citat.
În funcţie de regiunile de dezvoltare, companiile din regiunea Sud Vest înregistrează procentajul cel mai ridicat al decidenţilor care anticipează un trend ascendent (38,00%), precum şi cele mai mici ponderi ale persoanelor care estimează că situaţia economică va rămâne neschimbată (36,00%).
„Entităţile din zona Nord Vest consemnează cea mai mare proporţie de întreprinzători care indică o involuţie pe parcursul acestui an (34,75%). Respondenţii din Sud Est consideră mai des că economia va stagna (68,18%) şi estimează în frecvenţă mai redusă că evoluţia va fi pozitivă (10,00%). În ceea ce priveşte ramurile de activitate, IMM-urile din transporturi deţin ponderi mai ridicate ale respondenţilor care consideră că 2015 va fi mai bun (18,18%), precum şi un procent mai redus al decidenţilor care previzionează o evoluţie nefastă (22,73%). Companiile care activează în sectorul industrial au înregistrat un procentaj mai crescut de persoane care anticipează menţinerea la acelaşi nivel economic (59,77%). Întreprinzătorii din construcţii estimează în frecvenţă superioară că situaţia economică se va înrăutăţi (33,33%)”, se mai spune în Carta Albă.
„Carta Albă a IMM-urilor din România — ediţia 2015” a fost lansată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi reprezintă, conform realizatorilor, cea mai cuprinzătoare şi aprofundată analiză a situaţiei IMM-urilor din România, a fenomenului antreprenorial, dar şi a performanţelor şi problematicii IMM-urilor.