16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Până în acest moment, agricultura gălăţeană nu dă semne că ar avea probleme majore
Până în acest moment, agricultura gălăţeană nu dă semne că ar avea probleme majore

Pe ordinea de zi, de marţi, 29 aprilie, a Colegiului Prefectural, a fost prezentă şi informarea privind acţiunile realizate în unităţile administrativ teritoriale din judeţul Galaţi în perioada campaniei agricole de primăvară. Raportorul în acest caz a fost Direcţia pentru Agricultură Galaţi. Cu această ocazie am aflat că obiectivul major al agriculturii judeţului Galaţi în anul 2014 îl constituie asigurarea securităţii alimentare a judeţului prin creşterea şi diversificarea producţiei agricole precum şi prin menţinerea în cultură a suprafeţei agricole, respectiv a 351.035 ha, structurată pe următoarele categorii de folosinţă: teren arabil (288.828 ha), patrimoniu viticol (19.568 ha, din care 15.313 hectare cu vii pe rod), patrimoniu pomicol (1.716 ha, din care 728 de hectare cu livezi pe rod) şi pajişti naturale şi fâneţe (40.914 ha).
Pentru realizarea obiectivului amintit, însă, sunt indicate de realizat mai multe acţiuni în campanie, cronologic, cum ar fi: finalizarea arăturilor şi pregătirea terenului pentru însămânţări de primăvară, fertilizarea cu îngrăşăminte chimice a suprafeţelor aflate în cultură şi a celor ce se vor însămânţa în primăvară, tratamentul seminţelor contra bolilor şi dăunătorilor, semănatul culturilor de primăvară dar şi efectuarea lucrărilor de întreţinere a culturilor.

Lucrările agricole de primăvară par a fi în grafic

Ing. Adriana Jinga, din cadrul Direcţiei Agricole, specialistul care a întocmit informarea publică, a prezentat pe larg în raport stadiul acestor acţiuni, considerate prioritare pentru asigurarea obiectivelor propuse pentru perioada imediat următoare în sectorul agricol din judeţil Galaţi.
Astfel, în vederea finalizării arăturilor pentru însămânţările de primăvară trebuie amintit că aproape 10% din programul de 194.578 ha rămase pentru însămânţările de primăvară nu s-au arat până în prezent. În toamnă s-au efectuat arături pe 175.858 ha.
Cât priveşte starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamnă, la nivelul judeţului Galaţi s-au însămânţat în toamna anului trecut 82.790 ha. Din acestea, 58.020 ha sunt cultivate cu grâu, 8.346 ha cu orz, 907 ha cu orzoaică de toamnă şi 15.517 ha - rapiţă. În prezent, aceste suprafeţe sunt răsărite în totalitate. Specialiştii agricoli spun că la această situaţie favorabilă a contribuit şi nivelul precipitaţiilor, care a fost unul normal pentru asigurarea cu apă necesară culturilor. Totodată, se subliniază că, până în acest moment, sunt efectuate lucrările de combatere a buruienilor prin erbicidare, tratamentul împotriva bolilor şi dăunătorilor. precum şi fertilizarea cu îngrăşăminte chimice.
În ceea ce priveşte situaţia însămânţărilor din primăvara lui 2014, acestea s-au realizat pe o suprafaţă de 101.002 ha, dintr-un total de 194.578 ha propuse prin program, reprezentând cca 52% din suprafaţă. Condiţiile agrometeorologice de anul acesta, spun specialiştii agicoli, au permis declanşarea campaniei de primăvară în condiţii normale.
În domeniul horticol, pe lângă lucrările de întreţinere a legumelor semănate în câmp (ceapă, rădăcinoase), precum şi a celor plantate în spaţii protejate (5.600 ha la această dată), continuă semănatul şi plantatul pentru realizarea programului de cca. 7.990 ha. În pomicultură şi viticultură s-au realizat lucrările specifice de tăieri de formare şi rodire, lucrările solului, precum şi tratamentele fitosanitare în baza buletinelor de avertizare transmise de specialiştii de la unitatea fitosanitară gălăţeană.


Articole înrudite