21 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pământul, adevărata comoară pe care stă România
Pământul, adevărata comoară pe care stă România

Nu neapãrat exploatarea gazelor de ºist sau începerea extracþiei aurului la Roºia Montanã ar putea fi cheia succesului pentru România. Existã un alt domeniu care ar putea aduce foarte mulþi bani la buget ºi bunãstare românilor, scrie Money.ro. Preþurile medii ale terenurilor agricole din România au crescut cu aproape 60% în ultimii doi ani, la 3.100 de euro pe hectar, potrivit datelor companiei DTZ Echinox, dar se menþin de 2 pânã la 8 ori sub cele din majoritatea statelor europene.

Preþurile terenurilor agricole diferã în România foarte puternic între regiuni, astfel cã în Nord-Est ºi Sud-Est terenurile agricole se vând în medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, în timp ce în Muntenia ºi Banat preþurile sunt mai mari, ajungând la 3.500-3.600 de euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei.

În luna februarie a anului trecut un studiu similar al DTZ indica preþuri de 1.500-1.600 de euro pe hecar pentru terenurile din zonele de Nord-Est ºi Sud-Est ºi de circa 2.200-2.700 de euro pe hectar în Muntenia, respectiv pe lângã Bucureºti. DTZ Echinox estimeazã cã în prezent terenurile agricole se tranzacþioneazã la un preþ mediu de 3.100 de euro pe hectar.

Consultanþii precizeazã cã existã pe piaþã oferte de terenuri scoase la vânzare la 4.000-5.000 de euro pe hectar, în special loturi consolidate de mii de hectare. În urmã cu circa doi ani, preþul mediu era estimat la 1.972 de euro pe hectar. România are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil, 3,3 milioane de hectare reprezintã pãºuni, 220.000 hectare vii ºi 206.000 hectare livezi.

"Preþul mediu al terenurilor agricole aproape s-a triplat din 2007 ºi nu existã niciun semn cã vor scãdea, mai ales pe fondul liberalizãrii pieþei din 2014. Terenurile agricole continuã sã fie o oportunitate atractivã atât pentru români cât ºi pentru strãini, în ciuda creºterii preþurilor. Estimãm cã preþurile vor creºte la o medie de 3.500-4.000 de euro pe hectar pânã în 2015", se menþioneazã în raport. Preþurile scãzute, calitatea bunã a solului, dar ºi oferta mare au atras mulþi investitori în acest domeniu, ritmul de investiþii fiind încetinit însã de gradul ridicat de fragmentare a terenurilor, lipsa documentelor cadastrale, birocraþie ºi costurile ridicate pentru obþinerea documentaþiilor necesare.

În ceea ce priveºte terenul forestier, în România acesta are o suprafaþã de ºase milioane de hectare (25% din aria þãrii), din care circa patru milioane de hectare sunt deþinute de stat. În Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafaþa totalã a þãrii. Preþul pãdurilor din România este cuprins între 2.000 ºi 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vândut în România cu circa 70 de euro pe metru cubi. Valorile pentru terenurile forestiere s-au menþinut la nivelurile publicate de DTZ în luna februarie a anului trecut.


Articole înrudite