Oferta internă a României creşte cu 3,7%, iar cererea de consum este aproape dublă, ceea ce va crea un dezechilibru şi riscăm să facem aceeaşi greşeală de dinainte de criză, chiar dacă la un alt nivel, a declarat, într-o dezbatere de specialitate, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal (CF).
„În economia locală vedem o accelerare. PIB-ul fără agricultură, pentru că aceasta creează o volatilitate foarte mare, a crescut înainte de criză cu aproape 7%, în România. În ultimii ani, creşterea a ajuns să-şi revină cu aproape 3%, în medie. În ultimele trimestre avem o accelerare mai mult decât de vizibilă. Am avut un 3,7% pe primele nouă luni ale anului. Dacă ne uităm pe componentele creşterii, pe partea de cerere internă, o să vedem că accelerarea e una puternică la nivelul consumului privat unde avem deja cifre la trimestrul III creştere de 6,6%, în termeni reali. Deci, atenţie vorbim de o creştere economică de 3,7%. Avem o ofertă internă care creşte cu 3,7% şi o cerere de consum care creşte deja cu 6,6%, aproape dublu. Discutăm deja de un dezechilibru care pare că se prefigurează şi la o altă scară pare că repetăm aceeaşi greşeală înainte de criză, când economia creştea cu 7% şi consumul cu 10-12%”, a explicat Dumitru.
Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, România ar putea fi afectată de stadiul economiei globale, care înregistrează o încetinire în această perioadă.
„Trăim într-un mediu relativ incert la nivel internaţional. Există o serie de preocupări referitor la o încetinire a economiei globale şi aici avem povestea Chinei. Trebuie precizat că economia Chinei este ceva greu de înţeles şi există opinii că cifrele lor nu sunt tocmai corecte. Cert este că are impact semnificativ în preţul materiilor prime în primul rând şi în contextul acesta pot exista efecte destul de importante la nivelul pieţelor emergente, în special la nivelul pieţelor importatoare de materii prime. Cum va fi afectată România prin aceasta? Aş spune că doar prin ricoşeu. România cu China nu au o relaţie comercială foarte puternică pe partea de exporturilor din China. Mai degrabă noi importăm din China. Putem avea un impact semnificativ însă prin intermediul Germaniei, un exportator mare în China, iar o pondere mare a exporturilor noastre se duc în Germania, adică 20% din total. În Uniunea Europeană lucrurile merg mai bine, dar nu suficient de bine, de aceea avem acest angajament al Băncii Centrale Europene de a injecta lichidităţi şi de a reduce dobânda la facilitatea de depozit la -0,3, deci vorbim de dobânzi negative şi în Europa. În zona euro putem vedea o reversare a dobânzilor în maximum un an”, a spus Ionuţ Dumitru.