16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Un proiect de ordonanţă pus acum pe site-ul Ministerului Finanţelor reia o temă preferată de actualul ministru al Finanţelor Publice - obligativitatea semnăturii unui consultant fiscal pe declaraţiile depuse la Fisc. O semnătură care ar scoate bani din bilanţurile tuturor firmelor din România. Consultantul fiscal este un funcţionar inventat chiar de Daniel Chiţoiu, pe vremea când era doar şef al ANAF. Breasla a fost scoasă din hârtie şi pusă în subordinea actualului ministru. În fapt, arată ca o afacere personală a lui Chiţoiu pentru asigurarea unei retrageri liniştite şi profitabile din guvern. A încercat-o în 2007, dar nu i-a ieşit. Acum, din poziţia de putere a ministrului Finanţelor, o încearcă din nou.
Potrivit unui proiect de Ordonanţă de pe site-ul Finanţelor, contribuabilii pot opta pentru certificarea declaraţiilor fiscale, anterior depunerii acestora la organul fiscal, de către un consultant fiscal care e membru activ în Registrul consultanţilor fiscali. Particula „poate" lasă loc de interpretări, însă, când vine vorba de declaraţiile rectificative, devine obligaţie. Astfel, ordonanţa spune că declaraţiile fiscale rectificative prin care firmele, (atenţie!) cu excepţia instituţiilor şi autorităţilor publice, corectează creanţa aferentă unei anumite perioade se depun la organul fiscal după certificarea lor de către un consultant fiscal. Semnătura consultantului e obligatorie dacă prin corectare rezultă o diferenţă, în plus sau în minus, de peste 10% faţă de fiecare tip de creanţă fiscală declarată în prima declaraţie depusă, dar nu mai puţin de 10.000 lei, indiferent de numărul declaraţiilor rectificative, arată actul.
Proiectul mai spune că organul fiscal poate primi şi înregistra declaraţiile fiscale rectificative chiar dacă acestea nu sunt certificate de consultantul fiscal. Dar acestea se sancţionează cu o penalitate de 2% din diferenţa rezultată în urma corectării şi nu mai puţin de 200 lei. Dacă nu-ţi convine sancţiunea, organul fiscului ţi-o poate anula dacă te hotărăşti că totuşi ar fi bine să treci pe la consultantul fiscal. „Penalitatea se anulează de organul fiscal dacă certificarea se efectuează ulterior depunerii declaraţiei fiscale", spune textul care vrea să devină lege.
Preţul unei semnături  e greu de stabilit acum, dar n-ar fi deloc mic având în vedere că membrii Camerei lui Chiţoiu sunt puţini (4.000 sunt înscrişi în Registrul Consultanţilor), iar firme care depun Formularul 101, vreo 500.000. O afacere cu clienţi berechet, captivi, asigurată de lege. O taxă legală de protecţie sau, un fel de şpagă legală.
Daniel Chiţoiu este consultant fiscal, şi a fost şeful camerei create de el însuşi până a devenit ministru.


Articole înrudite