Cazurile de insolvenţă înregistrate în primele trei luni din 2014 sunt cu 14% mai puţine, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul companiilor care au intrat în această procedură s-a ridicat la 5.929, reiese dintr-un studiu al Coface România, dat miercuri publicităţii.
Comparativ cu primul trimestru din 2012, numărul de insolvenţe a scăzut, în primele trei luni ale acestui an, cu 17%, afirmă Coface România, pe baza datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
„Creşterea economică de 3,5% din 2013, dar şi faptul că pieţele europene au indicat o revenire spre finalul anului trecut au produs efecte şi asupra evoluţiei numărului insolvenţelor deschise în primul trimestru din 2014. Dinamica negativă de 14% mai puţine insolvenţe, comparativ cu aceaşi perioadă a anului trecut nu face decât să arate că anul 2013 a marcat vârful efectului decalat al crizei financiare (cel mai mare număr de insolvenţe), iar evoluţia mai bună din debutul anului curent a demonstrat că putem să avem încredere în economia românească”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface România.
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, apă şi gaze, industria extractivă şi construcţiile au fost cele mai afectate sectoare de activitate, raportat la numărul firmelor active, precizează Coface.
Din categoria firmelor cu cifra de afaceri mai mare de un milion de euro, 167 au intrat în insolvenţă în primul trimestru din acest an, comparativ cu 192 în aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Deşi în scădere, comparativ cu anul anterior, numărul firmelor insolvente în primul trimestru al anului curent, care au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro este încă la un nivel ridicat. Dar este important să menţionăm că nu au fost înregistrate insolvenţe în rândul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, în condiţiile în care, în perioada similară a anului anterior, patru astfel de companii au intrat în insolvenţă”, subliniază Coface.
În ceea ce priveşte disciplina de plată, datele raportate de BNR privind instrumentele refuzate la plată confirmă o reducere a incidentelor, în condiţiile în care atât numărul, cât şi valoarea refuzurilor la plata înregistrate în primul trimestru al anului curent sunt în scădere cu aproximativ 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Totuşi, în opinia specialiştilor Coface România, această reducere nu poate fi interpretată drept o confirmare a îmbunătăţirii disciplinei la plată, putând fi cauzată şi de o reticenţă a companiilor de a mai folosi aceste instrumente (bilete la ordin sau CEC-uri), în condiţiile în care încrederea între partenerii de afaceri a scăzut în anul 2013.
Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din primul trimestru al anului nu a suferit modificări importante faţă de anului trecut. Astfel, cele mai afectate trei zone au fost Bucureşti, Sudul şi Centrul ţării, acestea concentrând aproximativ jumătate din totalul insolvenţelor înregistrate în perioada analizată. Singura zonă în care numărul de insolvenţe înregistrate în primele trei luni a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior este Bucureşti, avansul de 27% fiind unul semnificativ. Zonele cu cele mai mari scăderi sunt N-E (34%), S-E (33%) şi N-V (30%), potrivit studiului Coface.