Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri noi reguli de etichetare în cazul sucurilor de fructe şi al nectarurilor, pentru a elimina confuziile privind ingredientele acestora, se arată într-un comunicat. Parlamentul a aprobat practic aducerea la zi a legislaţiei existente din 2001.
"Prioritatea noastră a fost să oferim consumatorilor informaţii precise pentru ca aceştia să ştie ce cumpără. Parlamentul a jucat un rol cheie în interzicerea adăugării zahărului în produsele vândute ca sucuri şi în clarificarea prezenţei zaharului sau a îndulcitorilor în băuturi similare", a declarat raportorul în acest dosar, eurodeputatul spaniol Andrés Perelló Rodriguez (S&D).
Conform noilor reguli, un amestec de două sucuri trebuie să aibă în viitor o denumire care să reflecte conţinutul acestuia, spun deputaţii europeni. De exemplu, un amestec de 90% mere şi 10% căpşuni va trebui denumit clar "suc din mere şi căpşuni". În prezent aceste tip de suc poate fi denumit doar "suc de căpşuni". Un nume generic de tip "amestec de sucuri" poate fi folosit dacă sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe.
Consumatorii - în special suferinzii de diabet, părinţii copiilor sau persoanele care ţin diete - vor să aibă indicaţii clare privind diferenţa dintre "suc" şi "nectar", precum şi în ceea ce priveşte existenţa vreunui fel de îndulcitor, precizează europarlamentarii.
În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine, prin definiţie, zaharuri sau alţi îndulcitori. "Nectarurile", făcute din piure de fructe la care se adaugă apă pot conţine zaharuri sau îndulcitori. Etichetările de tip "fără adaos de zahar" nu vor mai fi permise pe nectaruri conţinând îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a pune capăt potenţialelor confuzii.
Multe produse vândute ca "suc de portocale" conţin până la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare şi gust. Această practică e comună în Brazilia şi SUA, care deţin o mare parte din piaţa europeană. Pentru a menţine aceleaşi reguli pentru toată lumea, toate sucurile de portocale importate sau fabricate în UE vor trebui să fie sucuri de portocale pure, sau să includă menţionarea mandarinelor în denumirea produsului.
Parlamentul a căzut de acord cu Consiliul asupra acestor reguli, care mai trebuie doar să fie formal adoptate şi de Consiliu pentru a intra în vigoare cât mai curând. Statele membre vor avea apoi până la 18 luni pentru a-şi adapta legislaţia la noile reguli.
"Prioritatea noastră a fost să oferim consumatorilor informaţii precise pentru ca aceştia să ştie ce cumpără. Parlamentul a jucat un rol cheie în interzicerea adăugării zahărului în produsele vândute ca sucuri şi în clarificarea prezenţei zaharului sau a îndulcitorilor în băuturi similare", a declarat raportorul în acest dosar, eurodeputatul spaniol Andrés Perelló Rodriguez (S&D).
Conform noilor reguli, un amestec de două sucuri trebuie să aibă în viitor o denumire care să reflecte conţinutul acestuia, spun deputaţii europeni. De exemplu, un amestec de 90% mere şi 10% căpşuni va trebui denumit clar "suc din mere şi căpşuni". În prezent aceste tip de suc poate fi denumit doar "suc de căpşuni". Un nume generic de tip "amestec de sucuri" poate fi folosit dacă sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe.
Consumatorii - în special suferinzii de diabet, părinţii copiilor sau persoanele care ţin diete - vor să aibă indicaţii clare privind diferenţa dintre "suc" şi "nectar", precum şi în ceea ce priveşte existenţa vreunui fel de îndulcitor, precizează europarlamentarii.
În viitor, sucurile de fructe nu vor mai conţine, prin definiţie, zaharuri sau alţi îndulcitori. "Nectarurile", făcute din piure de fructe la care se adaugă apă pot conţine zaharuri sau îndulcitori. Etichetările de tip "fără adaos de zahar" nu vor mai fi permise pe nectaruri conţinând îndulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a pune capăt potenţialelor confuzii.
Multe produse vândute ca "suc de portocale" conţin până la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare şi gust. Această practică e comună în Brazilia şi SUA, care deţin o mare parte din piaţa europeană. Pentru a menţine aceleaşi reguli pentru toată lumea, toate sucurile de portocale importate sau fabricate în UE vor trebui să fie sucuri de portocale pure, sau să includă menţionarea mandarinelor în denumirea produsului.
Parlamentul a căzut de acord cu Consiliul asupra acestor reguli, care mai trebuie doar să fie formal adoptate şi de Consiliu pentru a intra în vigoare cât mai curând. Statele membre vor avea apoi până la 18 luni pentru a-şi adapta legislaţia la noile reguli.