Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla la Bucureşti conform programului anunţat iniţial, care nu va fi amânat în contextul mişcărilor de protest din România, potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Mihai Tănăsescu a declarat pentru AGERPRES că a avut loc o discuţie pe această temă cu preşedintele Traian Băsescu şi că misiunea de evaluare va sosi în România după programul anunţat.
În urmă cu o săptămână, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a anunţat că Misiunea Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie - 6 februarie 2012, pentru a patra evaluare a acordului cu România.
O serie de întâlniri tehnice vor începe pe 24 ianuarie, iar Jeffrey Franks va sta o zi în plus după finalizarea misiunii şi va pleca pe 8 februarie. Vizita FMI va avea loc împreună cu echipele Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
Delegaţia FMI, CE şi BM se va întâlni cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, mediului de afaceri, băncilor şi societăţii civile.
Misiunea anterioară a delegaţiei comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România. La încheierea misiunii de la finele anului trecut, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a apreciat că autorităţile au reuşit să îndeplinească toate condiţionalităţile cerute de Fond şi se află în parametri stabiliţi cu acesta.
Acordul Stand-By dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
Noul acord cu FMI va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Uniunea Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.