Majorarea preţurilor ouălor nu a fost determinată de lipsa producţiei, ca urmare a schimbării sistemului de creştere a găinilor, şi nici de creşterea preţurilor de producător, susţine Ministerul Agriculturii, fără să prezinte însă şi motivele evoluţiei preţurilor.
Instituţia aminteşte că sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu mai poate fi utilizat, de la 1 martie, potrivit unei directive europene. "De la începutul anului 2012, ANSVSA a luat toate măsurile necesare prin intermediul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, dintre care enumerăm: retragerea în vederea anulării a autorizaţiilor sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor ce provin de la găinile cazate în cuştile neîmbunătăţite, solicitarea graficului de depopulare, în acesta fiind precizată şi destinaţia păsărilor", a anunţat Ministerul Agriculturii, într-un comunicat.
Instituţia menţionează că în perioada de iarnă de obicei România importă un procent de ouă de consum pentru acoperirea necesarului de pe piaţa internă de aproximativ 15-20% din alte state UE. "Producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95% din cerinţele pieţei interne. Preţul de producător, fără TVA, înregistrat în perioada 20-26 februarie este de circa . 0,35 bani/buc. la categoria M şi L. Creşterea preţurilor de piaţă din ultima perioadă nu este rezultatul lipsei producţiei de ouă, ca urmare a schimbării sistemului de creştere şi nici a creşterii preţurilor de producător", concluzionează ministerul.
Potrivit patronatului din domeniul creşterii păsărilor, preţurile ouălor de găină au crescut cu 50% în această săptămână, ca urmare a intrării în vigoare a prevederii Uniunii Europene prin care crescătorii nu mai pot vinde ouă până nu modernizează cuştile găinilor. În aceste condiţii, oferta a scăzut puternic şi, în consecinţă, preţurile au crescut.