22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai multe societăţi nou înfiinţate şi mai puţine închideri
Mai multe societăţi nou înfiinţate şi mai puţine închideri

România este a patra ţară în topul european din punct de vedere al ratei întreprinderlor nou create. Rata de deces a IMM-urilor este printre cele mai mici.
Numărul întreprinderilor nou create la nivelul UE, calculat ca procent din totalul firmelor active, a scăzut în 2012 cu 5% comparativ cu anul anterior. S-a ajuns astfel la o medie de aproximativ 8%. Trendul în România a fost însă unul pozitiv, ajungându-se la o rată de aproximativ 13%. Suntem însă mult în spatele Lituaniei (24,9%) şi Letoniei (aproximativ 19%). "Înfiinţarea unor noi întreprinderi este privită ca un indicator pentru crearea de locuri de muncă şi a unei creşteri economice. Se consideră că apariţia unor întreprinderi duce la o creştere a competitivităţii în rândul companiilor, care devin mai eficiente şi mai interesate să pună în aplicare noi tehnologii", se arată într-o analiză a Eurostat.
În ceea ce priveşte numărul firmelor care s-au închis, în 2011 (ultimile date disponibile), la nivelul UE, au fost mai multe firme care şi-au început activitatea decât companii care au închis. În medie, 9,5% dintre firmele active din 2011 şi-au închis porţile, numărul acestora fiind cu 0,5 puncte procentuale sub rata "naşterilor". România se află, alături de Lituania, Slovacia, Letonia Irlanda şi Malta, printre statele unde rata de închidere a firmelor a scăzut în 2012 comparativ cu 2011. Astfel, s-a ajuns ca aproximativ 3% dintre companiile active să se închidă, faţă de 8% în 2011.
În schimb, specialiştii UE se aşteptau la o creştere a numărului de companii ce urmau a se închide cu peste 13% în Olanda, Cipru, Estonia şi Danemarca, cea mai mare creştere urmând a se raporta în Suedia - 42%.
Potrivit Eurostat, la nivelul, UE 83% dintre companiile înfiinţate în 2011 au rezistat şi un an mai tărziu.Cele mai multe şanse de supravieţuire s-au raportat în Suedia (95,3%), în vreme ce în Marea Britanie,Olanda, Belgia şi Cipru procentul celor care reuşesc să rămână pe piaţa timp de un an este de peste 90%.Cel mai scăzut procent este în Lituanua, de 65,6%.Pentru România nu sunt date disponibile.


Articole înrudite