26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În 2015 depăşim o absorbţie de 80% din alocările pentru actualul cadru financiar
În 2015 depăşim o absorbţie de 80% din alocările pentru actualul cadru financiar

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, la RFI, că România ar putea ajunge în acest an la o absorbţie a fondurilor europene de peste 80%, corespunzătoare cadrului financiar 2007-2013.
În acelaşi timp, Teodorovici atrage atenţia că anul 2015 este un an într-adevăr dificil, pentru că se suprapun două perioade de programare.
"În primul rând, este cea care se termină în 2015, 2007-2013, din care noi trebuie să atragem cât mai mult ca să câştigăm. (...) România, să nu uităm, a pierdut aproape cinci ani şi jumătate în care, practic, nu a făcut absolut nimic, a avut o rată de absorbţie foarte aproape de zero. Eu estimez în acest an că vom ajunge şi poate chiar putem depăşi peste 80% din ceea ce Comisia ne-a alocat pentru actualul cadru financiar", a declarat la RFI Eugen Teodorovici.
În opinia sa, trebuie să existe o mobilizare atât din partea administraţiei centrale şi locale, dar şi a consultanţilor, firmelor de construcţii, a tuturor celor care sunt parte sau parteneri la acest proces.
"Chiar dacă avem un sistem poate mai simplu, poate mai eficace, dacă facturile nu vin într-un ritm foarte ridicat de decontare, după aceea este greu să ajungem la final de an la nivelul de care v-am spus puţin mai devreme", a argumentat Teodorovici.
Acesta a arătat că vede anul 2015 ca pe un an în care se vor schimba foarte multe din punctul de vedere al simplificării legislaţiei, procedurilor.
"Dacă înainte dura luni de zile, peste şase luni de zile să evaluezi şi să selectezi un proiect, astăzi media este de maximum o lună, o lună şi jumătate, aproape două maximum, cu tot cu semnare de contract de finanţare, ceea ce automat duce la o grăbire a acestui proces. Sau plăţile. Înainte, ştim foarte bine, erau luni de zile, luni întregi, în care beneficiarii nu erau plătiţi. Acum, acest proces — în fine, depinde şi de Programul Operaţional respectiv — poate să ajungă şi sub 20 de zile. (...) În primul rând, ştiţi foarte bine, resursa umană este principala zonă în care trebuie acţionat. În acest sens, noi am majorat salariile la toate structurile intermediare. Practic, astăzi, toţi oamenii care sunt pe fonduri europene au o salarizare, zic eu, în regulă faţă de ce este astăzi în România ca şi salarizare, dar ei vor fi plătiţi în funcţie de performanţă", a detaliat ministrul Teodorovici.
Întrebat dacă este corupţia din România o piedică în calea unei cât mai bune gestionări a banilor europeni pentru micii producători, micii afacerişti, Eugen Teodorovici a spus că nu trebuie generalizat.
"Chiar dacă sunt, să spunem, situaţii punctuale, în orice stat membru astfel de situaţii se întâmplă, din păcate, asta nu e o scuză, dar nu trebuie să generalizăm şi nu trebuie să ne gândim că este un proces care poate să afecteze. Chiar şi cu eliminarea unor entităţi, persoane care nu-şi dovedesc utilitatea în sistem şi astfel obţinem un sistem mult mai simplu, e cu atât mai greu să se întâmple astfel de fapte, să zic, în afara legii. Dar, oricum, cine are astfel de intenţii trebuie să suporte şi rigorile legii", a adăugat el.


Articole înrudite