15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Singura soluţie care poate funcţiona acum în economie cu influenţă pozitivă asupra bugetului este reducerea CAS, în paralel cu creşterea salariului minim pe economie, a declarat analistul Liviu Voinea. Acesta a subliniat că nu CAS este cauza deficitului la fondul de pensii, ci pensiile private obligatorii, care "mănâncă" jumătate de miliard de euro pe an.
"Dacă vreţi să scăpaţi de deficitul acela, renunţaţi la pensiile private obligatorii", a spus Liviu Voinea, ca reacţie la afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu făcute duminică, la Pro TV, potrivit cărora reducerea CAS înseamnă mărirea deficitului fondului de pensii.
În ceea ce priveşte revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, Liviu Voinea a reiterat că tăierea uniformă a acestora cu 25% a fost o greşeală. Potrivit acestuia, salariile mari trebuiau tăiate, iar cele mici trebuiau menţinute sau poate chiar crescute. "Inegalitatea de salarizare în sectorul bugetar este foarte mare. Creşterea uniformă sau tăierea uniformă nu poate decât să accentueze această inegalitate. Deci, în acelaşi sens, o creştere a salariilor mici este necesară în paralel cu o scădere sau o îngheţare a salariilor mari", a subliniat el.
De asemenea, Voinea a atras atenţia că, exceptând inflaţia, pentru ca salariile din sectorul bugetar să revină la nivelul dinaintea tăierilor, cu încadrarea în aceeaşi anvelopă financiară de 7% din PIB, ar fi trebuit să fie disponibilizaţi circa 300.000 de bugetari. "Ca să se revină la salariile din 2010, lăsând la o parte inflaţia, că, dacă o luăm în calcul, salariile ar trebui să crească faţă de nivelul actual cu vreo 25%, deci lăsând la o parte inflaţia, ca să ne încadrăm în aceeaşi anvelopă financiară de 7% din PIB ar fi trebuit daţi afară vreo 300.000 de bugetari, lucru care nu s-a întâmplat şi nici nu cred că este dezirabil să se întâmple", a arătat analistul.
Acesta a menţionat şi contradicţia "fenomenală" care se produce prin mărirea salariilor în sectorul bugetar după ce România a semnat Tratatul Fiscal European. "În urmă cu o săptămână, România a semnat Tratatul European Fiscal care ne obligă, practic, la echilibru bugetar, iar după o săptămână se anunţă creşterea salariilor bugetarilor cu 15%, lucruri practic incompatibile cel puţin în actuala structură a fiscalităţii în România", a adăugat acesta.
Întrebat cum va fi afectat sectorul privat de creşterile salariale din sectorul bugetar, Liviu Voinea a răspuns că cele două sectoare nu sunt complet diferite. "Se prelungeşte, din păcate, această dihotomie, care nu există în realitate, între bugetari şi privaţi. S-au inventat în România căsătoriile mixte între bugetari şi privaţi. Nu sunt două sectoare complet diferite. Nu e ca şi cum pe o parte a străzii este sectorul de stat, iar pe partea cealaltă parte sectorul privat. Sigur că atunci când un bugetar are bani mai mulţi el poate să cumpere mai mult de la magazinul deţinut de un privat", a adăugat economistul.
Comentând altă declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia România nu mai poate ajunge în situaţia din 2009 şi 2010 şi că este mult mai pregătită, existând o rezervă creată din împrumuturi, Liviu Voinea a spus că nu crede că România este într-o situaţie mult mai bună decât era în urmă cu doi ani. În prezent, economia este de două ori mai îndatorată decât era în urmă cu doi ani, iar creşterea economică din 2011 a fost departe de a compensa scăderea economică din 2009 şi 2010. "Economia nu o duce mai bine decât în urmă cu trei ani, dar am ajuns, poate, la un deficit mult mai mic, însă la un nivel mult mai scăzut şi de venituri şi de cheltuieli. Uitaţi-vă că veniturile bugetare sunt 31% din PIB, aşa cum erau şi acum trei ani. Nu s-a întâmplat nici o reformă în direcţia aceasta. Reformele nu au avut nici un rezultat pozitiv, nu au crescut încasările bugetare", a arătat Voinea.
În plus, România are nişte rezerve valutare la BNR pe care nu le poate folosi pentru acoperirea deficitului, are nişte împrumuturi luate din America în ultimele luni la dobânzi mari, deci nişte împrumuturi costisitoare, nu are venituri bugetare substanţial mai mari decât avea în urmă cu ceva timp, dar are o datorie publică substanţial mai mare decât o avea în urmă cu doi ani. "Eu nu cred că România este într-o situaţie mult mai bună decât era în urmă cu doi ani. Dacă este aşa, hai să ne uităm la cealaltă măsură a creşterii TVA. Deci, s-au îndeplinit condiţiile, daţi TVA înapoi la 19%", a spus Voinea, după ce şeful statului a spus că au fost îndeplinite la 31 decembrie 2011 condiţiile de revenire la salarizarea anterioară reducerii.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la un post de televiziune, că salariile bugetarilor ar trebui să se majoreze cu 15%, astfel încât acestea să revină la sumele de dinainte de aplicarea măsurilor de austeritate în 2010. "Circa 15%, ca să se revină la salariile anterioare", a spus Băsescu, duminică, la Pro Tv, întrebat ce procent ar trebui aplicat reîntregirii salariale. El a mai precizat că banii respectivi vor fi luaţi din veniturile bugetului de stat.


Articole înrudite