16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Legea privind contractele de credit pentru consumatori, modificată
Legea privind contractele de credit pentru consumatori, modificată

Comisiile reunite de economie, buget şi juridică ale Camerei Deputaţilor au dat, marţi, un raport favorabil pentru un proiect de lege care modifică Legea privind contractele de credit pentru consumatori în ceea ce priveşte recuperarea bunurilor, informează Mediafax. Comisiile reunite din Parlament au avizat favorabil proiectul de lege care schimbă modul în care sunt recuperate bunurile
„Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a plăti creanţa de la cedent. Dispoziţiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanţei, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanţă şi al subrogaţiei”, prevede proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
Altă modificare adusă de acest proiect este că „debitorul-cedat care are calitatea de consumator se va putea elibera de datorie plătind cesionarului cel mult dublul preţului pe care acesta l-a plătit pentru a dobândi creanţa, fără costuri suplimentare”. Proiectul de act normativ citat prevede că, „pentru echilibrarea riscurilor contractuale”, noile măsuri „se aplică şi contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare”.
În Expunerea de motive a legii se arată că aceasta a fost iniţiată, deoarece firmele de recuperare de creanţe „cumpără la sume derizorii drepturi de creanţă, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor”. Alt argument de a iniţia legea o reprezintă abuzurile întâlnite „în practică în care debitorii sunt împachetaţi în portofolii de creanţe indiferent de starea lor financiară”.


Articole înrudite