Speculaţiile legate de viitorul zonei euro, în contextul crizei datoriilor de stat cu care se confruntă, ajung la cote fără precedent. Principalele „candidate" pentru o eventuală ieşire din zona euro au fost, până acum, Grecia şi Germania, cea mai slabă şi cea mai performantă dintre economiile europene. Acum însă, un nou scenariu şochează întregul bloc comunitar.
Irlanda, care a primit un împrumut de urgenţă în valoare de 85 de miliarde de euro de la UE şi FMI în noiembrie 2010, ar putea părăsi uniunea monetară, a declarat un oficial irlandez. Ar fi greu pentru Irlanda să rămână în zona euro dacă populaţia va respinge prin referendum noul pact fiscal la care statul a aderat în decembrie şi care a fost discutat ieri, la Summitul European care a avut loc la Bruxelles, a declarat Lucinda Creighton, ministrul irlandez al Afacerilor Europene, citat de Reuters.
Populaţia vrea referendum
„Dacă decidem într-un fel sau altul să nu aderăm la acest tratat şi să permitem celorlalte 16 state din zona euro să progreseze şi să încerce să găsească o soluţie fără noi, cred că va fi aproape imposibil să mai facem parte din uniunea monetară", a declarat Creighton. Oficialii de la Dublin au declarat în mai multe rânduri că ieşirea din zona euro ar avea „consecinţe catastrofale" asupra economiei irlandeze. Până acum, irlandezii au respins în două rânduri, prin referendum, modificarea tratatelor europene, adoptând apoi variante amendate ale acestora.
72% din alegătorii irlandezi vor organizarea unui referendum pe tema aderării la tratatul fiscal, potrivit unui sondaj recent. Tot mai nemulţumiţi de măsurile de austeritate, irlandezii au început să plece în număr ridicat către alte ţări. Aproximativ 1.500 de irlandezi pleacă lunar în Marea Britanie. În intervalul aprilie 2010 - aprilie 2011, numărul irlandezilor care au emigrat a crescut cu 45%.
"Dacă decidem într-un fel sau altul să nu aderăm la acest pact cred că va fi aproape imposibil să mai facem parte din uniunea monetară'.'