Secretarul de stat în Ministerul Finaţelor Publice, Dan Manolescu, consideră că reducerea CAS ar fi reprezenta o măsură mai potrivită decât scăderea cotei TVA pentru mâncare, întrucât ar creşte competitivitatea în Europa, România fiind o ţară dezavantajată de povara fiscală pe forţa de muncă.
"În momentul actual, opţiunea ar fi către reducerea de CAS, pentru că într-adevăr suntem din punct de vedere al taxării forţei de muncă într-o poziţie dezavantajată faţă de ţările din jurul nostru şi e un element care ar creşte competitivitatea României în Europa", a declarat Manolescu marţi la o conferinţă de profil.
Întrebat ce ar considera mai benefic pentru economie, scăderea CAS ori cota TVA pentru mâncare, Manolescu a arătat că fiecare dintre aceste măsuri are o zonă de plusuri şi una de minusuri.
"Este evident că în România sarcina fiscală pe forţa de muncă este foarte mare şi e nevoie de reducerea acesteia, dar este clar şi că în zona produselor alimentare e o zonă intrinsecă de evaziune fiscală. În final ţine de a alege între toate aceste lucruri în funcţie de anumite constrângeri şi anumite sume care sunt generate de aceste măsuri", a mai spus secretarul de stat.
El a menţionat că impactul bugetar al reducerii cotei CAS este de un miliard de lei pentru fiecare punct procentual de ajustare. Astfel, la o diminuare cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale, impactul ar fi de 2,5 miliarde lei pentru acest an, dacă măsura s-ar aplica de la 1 iulie.
Întrebat dacă se reduce cota CAS de la 1 iulie, Manolescu a spus că vor exista discuţii şi negocieri cu reprezentanţii FMI săptămâna viitoare pe această temă, nedorind să facă "pronosticuri". În ceea ce priveşte efectele reducerii TVA la pâine la 9%, oficialul MFP a arătat că nu au date concludente până în prezent pentru a realiza o evaluare, întrucât au trecut doar două perioade fiscale pentru mulţi agenţi economici care beneficiază de această măsură, aceştia raportând trimestrial.