Numărul total de animale şi păsări sacrificate a scăzut la toate speciile, în noiembrie 2012, faţă de luna precedentă, în timp ce comparativ cu aceeaşi lună a anului 2011, scăderile au fost înregistrate doar la bovine şi porcine, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Potrivit sursei citate, în luna noiembrie 2012, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 12,8%, respectiv cu 10,4%, totalizând 68.000 de capete şi 11.798 tone. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 11,8%, respectiv 14,7%. În luna noiembrie 2012, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a reprezentat 22,1% din totalul sacrificărilor de bovine.
De asemenea, numărul total de porcine sacrificate a scăzut cu 1,8%, până la 391.000 capete, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 0,3% (32.918 tone). În luna noiembrie 2012, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au reprezentat 75,7% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 10,6%, respectiv cu 7,1%.
În ceea ce priveşte numărul total de ovine şi caprine sacrificate, scăderea consemnată a fost de 25,5%, până la 284.000 capete, iar la greutatea acestora în carcasă de 26,9%, totalizând 3.926 tone. Tăierile în unităţile industriale specializate, care deţin o pondere de 3,2% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine au scăzut atât numeric cât şi la greutatea în carcasă cu 30,8%, respectiv cu 28,9%.
Datele INS relevă faptul că, în noiembrie 2012, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora, au scăzut cu 2,3%, însumând 20,724 milioane capete, respectiv cu 4,9% ( 32.527 tone). În unităţile industriale specializate s-au realizat 85,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au scăzut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 4,9%, respectiv cu 6,5%.
Comparativ cu noiembrie 2011, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut cu 18,1%, respectiv cu 15,9%. Sacrificările de bovine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 7,1%, respectiv cu 4,2%. Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 1,8%, respectiv cu 1,5%. Sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 5,7%, respectiv cu 8,6%.
În ceea ce priveşte ovinele şi caprinele sacrificate, numărul acestora a rămas constant, iar greutatea lor în carcasă a crescut cu 6,9%. Sacrificările în unităţile industriale specializate au scăzut atât la numărul de capete cât şi la greutatea în carcasă cu 47,1%, respectiv cu 47,7%.
Conform INS, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 9,3%, respectiv cu 6,3%. În unităţile industriale specializate s-au înregistrat creşteri atât la numărul păsărilor sacrificate cât şi la greutatea în carcasă a acestora cu 9,3%, respectiv cu 5,8%.
În lunile analizate greutatea medie în carcasă la principalele specii de animale şi păsări, prezintă uşoare oscilaţii.
În perioada noiembrie 2011 - noiembrie 2012, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă a animalelor sacrificate s-au înregistrat în lunile decembrie şi aprilie la porcine, respectiv la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.
Datele INS au la bază statistica lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne de animale şi păsări (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora), în conformitate cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne.
Cercetarea este de tip exhaustiv, iar datele se colectează de la circa 250 de operatori economici, adresându-se tuturor întreprinderilor din ţară care au activitate principală sau secundară 'Producţia şi conservarea cărnii' şi 'Prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre'.
Estimările provizorii ale sacrificărilor din afara abatoarelor au fost realizate de către specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.