Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, s-a întâlnit, la sediul BERD din Londra, cu directorul executiv pentru infrastructură al băncii, care şi-a exprimat angajamentul de a colabora pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere a României, pe care a numit-o una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri românesc, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.
Ministrul român al Transporturilor a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de lucru la sediul din Londra al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
"La sediul băncii din Londra, ministru Felix Stroe s-a întâlnit cu directorul executiv al BERD pentru infrastructură, Jean-Patrick Marquet. Ambele părţi şi-au exprimat angajamentul de a colabora pentru a dezvolta proiectele de infrastructură prioritare ale României", spun oficialii ministerului.
Discuţiile au vizat strategia generală de transport, construcţia drumurilor şi proiectele din sectorul feroviar. Părţile au discutat de asemenea, despre finanţarea autostrăzii planificate din Est-Vest, care va lega oraşul Iaşi, din estul României, cu Târgu Mureş, situat în regiunea de centru-nord a ţării, linia de metrou bucureştean Magistrala 6, aflată în faza de planificare, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Internaţional Henri Coandă, precum şi proiecte de modernizare a sectorului feroviar.
Totodată, a fost luată în considerare acordarea de asistenţă tehnică pentru îmbunătăţirea performanţelor şi a eficienţei întreprinderilor de stat din sectorul transporturilor.
Jean-Patrick Marquet a remarcat dezvoltarea accelerată a economiei României, se mai arată în comunicat.
El a adăugat faptul că "infrastructura de transport constituie probabil, una dintre cele mai slabe zone ale mediului de afaceri din ţară, dar este esenţială pentru dezvoltarea României. Suntem siguri că acum am stabilit o bază foarte solidă pentru cooperarea viitoare în acest sector economic crucial".
La rândul său, ministrul Transporturilor a precizat: "Pe lângă finanţare, avem nevoie de experienţa şi expertiza BERD în restructurarea întreprinderilor de stat, făcându-le mai eficace şi mai eficiente şi ajutându-le să atingă nivelurile de performanţă ale sectorului privat".
BERD este un investitor principal în România, investind până în prezent 7,5 miliarde de euro în aproximativ 400 de proiecte din ţară. În 2017, Banca a semnat mai mult de 20 de proiecte în valoare de peste 400 de milioane de euro.
Conform celei mai recente previziuni economice a BERD, economia României va creşte cu 5,3% în acest an şi cu 4,2% în 2018, înregistrând o rată de creştere comparabilă cu cea din perioada anterioară crizei de la mijlocul anilor 2000.