25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consiliul Naţional pentru IMM-uri private (CNIPMMR) a lansat vineri ediţia a 8-a a Cartei Albe a IMM-urilor care cuprinde un sondaj realizat prin intervievarea a aproape 1.500 de întreprinzători. Astfel, 57% dintre respondenţi au apreciat că punctul culminant al crizei va fi în 2010, iar 25% că acest moment va fi în 2011.
Întrebaţi cum au evoluat afacerile de la începutul crizei, respectiv din octombrie 2008, aproape jumătate dintre întreprinzători au răspuns că şi-au redus activitate, 43% că au aceiaşi parametri, iar 7,3% că au crescut activitatea. Totodată, în 2009 peste 60% dintre firme au avut performanţe inferioare celor din 2008, 22,23% au obţinut aceleaşi rezultate, iar 17% peste nivelul anului anterior. Şi în aceste condiţii, majoritatea IMM-urilor au menţinut salariile, respectiv 60% dintre respondenţi. Cei care au scăzut salariile în perioada crizei reprezintă 22,13% din întreprinzătorii intervievaţi, iar 20% din total chiar au crescut salariul mediu. „Faptul că patru cincimi dintre IMM-uri au menţinut sau au crescut salariile este un element de stabilitate socială în România”, a declarat, la lansarea Cartei Albe, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Sondajul a urmărit şi percepţia întreprinzătorilor faţă de mediul de afaceri, în acest sens acesta relevând că în 2010 aproape 80% dintre IMM-uri consideră mediul stânjenitor pentru afaceri.
Scăderea cererii interne, fiscalitatea şi birocraţia reprezintă în continuare principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile, cu toate că principala oportunitate identificată de firme rămâne piaţa internă, urmată de pieţele externe şi produse noi.
În vedere ameliorării dificultăţilor cu care se confruntă IMM-urile, CNIPMMR a reiterat necesitatea adoptării imediate a unui set de măsuri, inclusiv eliminarea impozitului minim, în urma introducerii acestuia pierderile la buget fiind de 2,8 miliarde de lei, generate de închiderea unui număr foarte mare de firme. Altă măsură se referă la introducerea unui sistem de evaluare şi motivare a lucrătorilor care aprobă cereri pentru finanţare europeană. Totodată, reprezentanţii IMM-urilor susţin alocarea a 100 de milioane de lei anual pentru susţinerea înfiinţării de firme de către tineri. Prognozele CNIPMMR arată că în urma măsurii ar putea fi create circa 20.000 de firme până în 2011. Pe de altă parte, CNIPMMR a propus modificarea schemei de ajutor de stat care se adresează investiţiilor de 10 milioane de euro, şi care creează 100 de locuri de muncă, în sensul reducerii investiţiei la 10.000 de euro şi a locurilor de muncă nou create la zece. În acelaşi timp, întreprinzătorii vor extinderea măsurilor privind comercializarea produselor alimentare în hipermarketuri şi supermarketuri la toate tipurile de produse.


Articole înrudite