Sarcina fiscală pe muncă este prea mare în România iar baza de calcul a contribuţiilor trebuie extinsă astfel încât sarcina fiscală totală să fie raportată în funcţie de valoarea câştigurilor şi nu de modul în care sunt obţinute acestea, consideră Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
"Prin aşezarea unei sarcini fiscale prea mari pe muncă şi tot felul de subterfugii lăsate mai mult sau mai puţin voit în lege am împins masa impozabilă pe lângă calea dreaptă care ar fi fost contractul de muncă. Asta duce la asumarea de riscuri, uneori poate se lasă cu acuze de evaziune fiscală. Merită să ne asumăm astfel de lucruri sau mai bine să avem o legislaţie rezonabilă pentru toată lumea. Asta cred că trebuie să fie abordarea: o plafonare efectivă a bazei de calcul a contribuţiilor la un nivel cât mai rezonabil coroborată cu extinderea bazei în aşa fel încât sarcina fiscală totală să numai fie în funcţie de cum câştigăm ci de cât câştigăm. Atunci când aşezăm sarcina fiscală în funcţie de cum câştigăm creăm categorii diferite de cetăţeni: şmecheri şi fraieri, looseri şi winneri", a spus Biriş, miercuri, într-o conferinţă de presă
El a reamintit că sarcina fiscală pe muncă este foarte mare şi a amintit de anul 2000, când a fost introdus impozitul pe microîntreprinderi (de 3% pe venituri — n.r.) şi când în România "explodat" numărul de astfel de companii.
"În continuare avem o sarcină fiscală foarte mare pe contractele de muncă. În continuare avem o sarcină fiscală, ceva mai mică, în creştere, pe veniturile din activităţi independente. Atrag atenţia că vorbim de asumare de riscuri în momentul în care o iei pe potecuţe la companii. Suntem conştienţi de ce se întâmplă, tot timpul am fost conştienţi de ce se întâmplă. La începutul anilor 2000, când am introdus impozitul pe microîntreprinderi, am văzut o SRL-izare a României. A explodat numărul de companii noi, ca şi cum cu toţii am devenit dintr-o dată antreprenori. Nu eram antreprenori, doar că ne luăm salariile pe microînterprinderi", a mai afirmat secretarul de stat.
De asemenea, Biriş a mai afirmat că în 2007 a crescut numărul pe PFA şi PFI odată cu restrângerea sferei de folosire a microîntreprinderilor.
"În 2007, odată cu restrângerea sferei de folosire a microîntreprinderi, am văzut o explozie de PFA/PFI — 600.000 — 700.000, nu mai ştim exact. Acum se întâmplă fenomenul invers. La venituri din activităţi independente am crescut sarcina fiscală cu contribuţia individuală de 10,5% plafonată la 5%. Culmea e că înainte era 26% şi nu a spus nimeni că e mare. De ce? Pentru că baza era foarte mică", a mai arătat reprezentantul Ministerului Finanţelor.