22 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fondurile europene trebuie accesate fluid, intrările bruşte pot constitui un şoc
Fondurile europene trebuie accesate fluid, intrările bruşte pot constitui un şoc

Fondurile europene ar trebui accesate de România într-o manieră fluidă, pentru că intrările bruşte de bani pot constitui un şoc pe piaţa monetară, a declarat Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), la un forum pe tema fondurilor europene.
„Este bine să accesăm de o manieră fluidă fondurile europene. Pentru piaţa monetară din România, chiar trei miliarde de euro pot constitui un şoc dacă vin deodată. Dacă vin pe îndelete e o altă problema. Acest şoc pe termen scurt se duce direct pe piaţa monetară, exact cum lucrează BNR cu sistemul băncilor comerciale (...) Intrarea şocantă de fonduri are impact pe curs. Acest lucru poate ajută inflaţia 2-3 luni, îi ajută pe importatori, dar peste câtva timp lucrurile de reechilibrează, iar avantajele pe termen scurt dispar, se disipează. Banca centrală este interesată ca toate aceste fenomene să intre în economie şi să fie asimilate în sistemul economic de o manieră fluidă”, a afirmat oficialul BNR.
În februarie 2014, România a încasat, într-o singură zi, peste 830 de milioane de euro de la Comisia Europeană. Suma de 830 de milioane de euro reprezintă un record absolut în istoria atragerii fondurilor structurale şi de coeziune de către România.
Pop a apreciat că băncile comerciale din România ar trebui să se gândească să treacă de la garanţiile materiale, despre care oricum criza a demonstrat cât sunt de variabile şi ele, la proiectele finanţabile din resurse europene.
„Un proiect bine făcut şi bine aprobat, el în sine ar trebui să fie garanţia pentru un bancher care îl finanţează”, a spus reprezentantul BNR.


Articole înrudite